xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Anbefalinger skal give bedre kvalitet i udredning og behandling af voksne med ADHD

Sundhedsstyrelsen går sammen med kliniske eksperter, patienter og relevante organisationer om at udarbejde nye nationale kliniske anbefalinger for udredning og behandling af voksne med ADHD.

28 FEB 2024

”Mange voksne med ADHD henvender sig til sundhedsvæsenet, fordi de oplever, at sygdommen har alvorlige konsekvenser for deres hverdag. Derfor er det afgørende, at de modtager en effektiv og evidensbaseret behandling” siger overlæge i Sundhedsstyrelsen Camilla Krogh, som skal være forperson for arbejdsgruppen.

Den politiske aftale om en 10-årsplan for psykiatrien og mental sundhed understreger behovet for at styrke samarbejdet mellem tværfaglige og evidensbaserede miljøer, der udarbejder anbefalinger og retningslinjer. De kommende anbefalinger til udredning og behandling af ADHD er således del af et samlet løft af indsatsen for mennesker med psykiske lidelser, ligesom Sundhedsstyrelsen vil udarbejde og opdatere nationale kliniske anbefalinger på andre psykiatriområder.

De nationale faglige rammer og anbefalinger skal være med til at gøre, at behandlingen i psykiatrien er af ensartet høj faglig kvalitet. Disse anbefalinger skal supplere regionernes indsatser med kliniske retningslinjer inden for rammerne af de Danske Multidisciplinære Psykiatri Grupper (DMPG) og andre organisationer i deres arbejde med kliniske retningslinjer fx de faglige selskaber.

Sundhedsstyrelsen træffer beslutningerne om de nationale kliniske anbefalinger i samråd med faglige selskaber og patientorganisationer og har desuden nedsat en samlet referencegruppe, der skal være med til at sikre den efterfølgende implementering af anbefalingerne inden for psykiatrien.

Kommissorium for udarbejdelse af nationale kliniske anbefalinger for udredning og behandling af ADHD hos voksne

Kommissorium for referencegruppe til Sundhedsstyrelsens nationale kliniske anbefalinger for mennesker med psykiske lidelser

Revurdering af tidligere anbefalinger

Tidligere udarbejdede anbefalinger om udredning og behandling af ADHD hos voksne fra Sundhedsstyrelsen er ikke længere gældende. Derfor vil man i det kommende arbejde revurdere de 15 anbefalinger. Der skal også tages stilling til, om der er behov for nye anbefalinger inden for udredning og behandling af ADHD hos voksne.

ADHD hos voksne

Antallet af personer, der får diagnosticeret ADHD, er stigende - og mange når langt op i voksenlivet, før de søger læge og bliver udredt. Det betyder måske, at de i mange år har levet med opmærksomhedsproblemer, manglende impulskontrol og hyperaktivitet.

 

Symptomerne kan gøre det svært at fuldføre en uddannelse og fastholde et arbejde, og ubehandlet ADHD øger risikoen for at udvikle et misbrug eller få følgesygdomme som stress, angst og depression.