xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Nu kan nyuddannede læger tilmelde sig det et-årige basisforløb

Tilmeldingen til den kliniske basisuddannelse, KBU, åbner mandag den 14. august 2023, og løber frem til fredag den 25. august 2023.

10 AUG 2023

Den kliniske basisuddannelse (KBU) er et et-årigt uddannelsesforløb, som nyuddannede læger kan gennemføre, når de har afsluttet deres lægestudie, aflagt lægeløfte og fået deres autorisation.

I løbet af den kliniske basisuddannelse skal lægen gennemføre flere obligatoriske kurser, og have opnået og godkendt en række kompetencer. Dermed kan de opnå ret til at arbejde selvstændigt som læge, og til at kunne fortsætte i den lægelige videreuddannelse og blive speciallæge.

”Det er et stort spring og ansvar at gå fra at være universitetsstuderende til at være læge. Det kan være meget overvældende, og vi hører, at mange nyuddannede læger er bekymrede for det ansvar, de skal tage på sig. Her er basisuddannelsen et godt trinbræt for dem, fordi de lærer at arbejde som læge og bære dette ansvar”, siger enhedschef Claus Malta. 

Sundhedsstyrelsen står for administration af den kliniske basisuddannelse. De nyuddannede læger, der melder sig til, bliver ansat i lægestillinger på hospitalsafdelinger og lægepraksis i hele landet og skal indgå i det daglige arbejde.

”Der er ingen, der forventer, at de mestrer alt fra dag 1, for det er en uddannelsesstilling, hvor de skal lære. Derfor skal man som ung læge huske at bruge alle de gode kollegaer, som de møder ude på afdelingerne, til at lære af. For de vil meget gerne svare på alle deres spørgsmål og hjælpe dem til at fylde kitlen ud”, siger Claus Malta.

KBU-uddannelsesforløbene bliver tilrettelagt af de regionale råd for lægers videreuddannelse.

Alle tilmeldte vælger forløb efter tur i forhold til et tildelt lodtrækningsnummer.

Der er to tilmeldingsrunder om året – vinter og sommer – svarende  til kandidatsemestrene på universiteterne.

Formålet med den kliniske basisuddannelse er at klæde den nyuddannede læge på til jobbet og erhverve tilladelse til selvstændigt virke som læge.

 

Målbeskrivelse for den kliniske basisuddannelse (2017)

Modtag nyheder fra Sundhedsstyrelsen

Vores pressemeddelelser og nyheder er opdelt i otte temaer, og du har selv mulighed for at tilpasse nyhedsstrømmen fra os, så du kun modtager nyheder, der handler om de emner, du er mest interesseret i.

 

Se overblikket og tilmeld dig vores nyhedstemaer

 

Hvis du i forvejen modtager nyheder fra Sundhedsstyrelsen, kan du ændre dit abonnement ved at gå ind på en af de e-mails, du har fra Sundhedsstyrelsen og klikke på 'Opdater tilmeldinger' eller 'Afmeld'.

 

Denne nyheds temaer:

 

Nyt på sundhedsområdet