xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Sundheds­styrelsen anbefaler, at kighoste­vaccination bliver et permanent tilbud til gravide

Sundhedsstyrelsen har udarbejdet et fagligt grundlag om kighostevaccination af gravide for at kunne vurdere, om kighostevaccination bør indføres som et permanent tilbud til alle gravide i andet eller tredje trimester. Den 31. marts 2023 udløb det midlertidige tilbud om kighostevaccination til gravide, som var indført i 2019 på grund af en kighosteepidemi i Danmark.

03 JUL 2023

På baggrund af det faglige grundlag vurderer Sundhedsstyrelsen, at det er hensigtsmæssigt, at kighostevaccination indføres som et permanent tilbud til alle gravide i andet eller tredje trimester for at beskytte spædbørn under 3 måneder mod kighoste.

”Vi anbefaler, at kighostevaccination bliver et fast tilbud til alle gravide i andet eller tredje trimester, fordi det kan forebygge kighostetilfælde hos spædbarnet under 3 måneder. Det er et tidspunkt, hvor barnet ikke er gammelt nok til selv at blive vaccineret mod kighoste, og hvor kighoste er særlig alvorlig og potentielt livstruende”, forklarer overlæge og konstitueret enhedschef, Kirstine Moll Harboe.

Vi har en betydelig mængde viden og data om kighostevaccination af gravide, der viser, at kighostevaccination er sikker for både den gravide og fosteret. Desuden er der bred international erfaring med at vaccinere gravide mod kighoste. 

Fornuftigt med et permanent tilbud

Kighostevaccination til gravide er ikke et nyt tilbud, da der tidligere har været et midlertidigt tilbud om kighostevaccination til alle gravide på baggrund af et større udbrud af kighoste i Danmark. Det midlertidige tilbud udløb den 31. marts 2023 efter flere forlængelser. 

”I Danmark ser vi tilbagevendende epidemier med kighoste med 3-5 års mellemrum. Lige nu ser vi en stigning i antallet af tilfælde af kighoste i samfundet, selvom det fortsat er på et forholdsvist lavt niveau. Derfor mener vi, at det er fornuftigt med et permanent vaccinationsprogram, så flest mulige gravide allerede er vaccineret, når der på et tidspunkt kommer en ny epidemi”, fortæller Kirstine Moll Harboe.

 

Det faglige grundlag om kighostevaccination af gravide gennemgår en række relevante temaer i relation til kighostevaccination af gravide:

  • Den kighosterelaterede sygdomsbyrde i Danmark i form af blandt andet kighostetilfælde samt kighosterelaterede indlæggelser hos spædbørn
  • Effekten og sikkerheden ved vacciner til at forebygge kighoste
  • Organisatoriske overvejelser
  • Gravides accept af vaccinationstilbuddet og erfaringer fra det midlertidige tilbud om kighostevaccination af gravide 
  • Etiske aspekter
  • Sundhedsøkonomiske forhold 

Modtag nyheder fra Sundhedsstyrelsen

Vores pressemeddelelser og nyheder er opdelt i otte temaer, og du har selv mulighed for at tilpasse nyhedsstrømmen fra os, så du kun modtager nyheder, der handler om de emner, du er mest interesseret i.

 

Se overblikket og tilmeld dig vores nyhedstemaer

 

Hvis du i forvejen modtager nyheder fra Sundhedsstyrelsen, kan du ændre dit abonnement ved at gå ind på en af de e-mails, du har fra Sundhedsstyrelsen og klikke på 'Opdater tilmeldinger' eller 'Afmeld'.

 

Denne nyheds temaer:

 

Pressemeddelelser

 

Nyt om smitsomme sygdomme og vaccination

 

Sundhed for alle borgere