xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Sundheds­styrelsen anbefaler ikke længere Lagevrio til behandling af covid-19

Det europæiske lægemiddelagentur, EMA, anbefaler nu, at lægemidlet Lagevrio ikke bliver godkendt, og Sundhedsstyrelsen vil derfor ikke længere anbefale Lagevrio til behandling af covid-19.

27 FEB 2023

Siden december 2021 har personer i øget risiko for et alvorlig forløb af covid-19, herunder ældre, kunnet blive behandlet med Lagevrio ved smitte med coronavirus. Lagevrio er en tabletbehandling, som har kunnet bruges inden godkendelse, på grund af en generel tilladelse til udlevering fra Lægemiddelstyrelsen.

Nu har EMA vurderet den samlede datamængde og konkluderet, at tabletterne ikke har den forventede effekt. EMA anbefaler derfor, at Lagevrio ikke bliver godkendt.

”Vi har set frem til den endelige vurdering fra de europæiske lægemiddelmyndigheder, som vi selvfølgelig følger. Vi vil derfor ikke længere anbefale Lagevrio i vores retningslinjer,” siger overlæge og sektionsleder Kirstine Moll Harboe.

”Vi bider mærke i, at den manglende godkendelse ikke skyldes problemer med sikkerheden ved lægemidlet, men at der mangler dokumentation for en god effekt”, fortsætter hun.

Det andet lægemiddel til behandling af covid-19, tabletten Paxlovid, vil fortsat være et tilbud til patienter i særlig risiko, der bliver smittet med coronavirus, og nu bliver målgruppen for tablet-behandlingen udvidet.

"Vi har gennemgået de studier, som har undersøgt effekten af Paxlovid, og vi kan se, at Paxlovid nedsætter risikoen for alvorlig sygdom - selv hvis man er vaccineret. Derfor udvider vi nu målgruppen, så flere vil få mulighed for at få behandling”, siger Kirstine Moll Harboe.

Sundhedsstyrelsen udgiver et opdateret fagligt notat og faglig retningslinje til de læger, som skal ordinere og behandle med Paxlovid.

Fagligt notat vedrørende tabletbehandling til forebyggelse af alvorlig covid-19 hos personer i øget risiko

Midlertidig retningslinje for visitation og behandling med Paxlovid (nirmatrelvir/ritonavir)

Læs også: EMA anbefaler at afvise en markedsføringstilladelse til covid-lægemidlet Lagevrio

Opdateret 13. marts 2022

 

Målgruppe for tabletbehandling

  1. Positiv test for ny coronavirus.
    Det kan være en positiv PCR-test, hurtigtest eller selvtest.
  2. I øget risiko for et alvorligt forløb med covid-19 (se nedenfor)
  3. Betydelige symptomer på covid-19
    Betydelige symptomer på covid-19 er symptomer som feber, vedvarende hoste og problemer med at trække vejret.
  4. Din læge har vurderet at behandlingen er sikker hos dig

 Personer i øget risiko for et alvorligt forløb med covid-19 omfatter følgende grupper:

  • Personer ≥80 år
  • Personer på 65-79 år med 1 eller flere risikofaktorer for et alvorligt forløb af covid-19

Behandlingen bør efter konkret lægelig vurdering også overvejes til patienter i alderen 18-64 år med 1 eller flere risikofaktorer for et alvorligt forløb af covid-19.

Modtag nyheder fra Sundhedsstyrelsen

Vi har udskiftet det system, som vi udsender nyheder og pressemeddelelser med.

 

Vores pressemeddelelser og nyheder er nu opdelt i otte temaer, og du har selv mulighed for at tilpasse nyhedsstrømmen fra os, så du kun modtager nyheder, der handler om de emner, du er mest interesseret i.

 

Se overblikket og tilmeld dig vores nyhedstemaer

 

Hvis du i forvejen modtager nyheder fra Sundhedsstyrelsen, kan du ændre dit abonnement ved at gå ind på en af de e-mails, du har fra Sundhedsstyrelsen og klikke på 'Opdater tilmeldinger' eller 'Afmeld'.

 

Denne nyheds temaer:

 

Nyt fra IRF om lægemidler

Nyt om smitsomme sygdomme og vaccination