xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Værd at vide om knogleskørhed

Månedsbladet Rationel Farmakoterapi gennemgår i februar-nummeret behandlingen af knogleskørhed. Desuden beskriver bladet, hvilke tiltag der kan være gavnlige ud over den medicinske behandling.

18 FEB 2019

Månedsbladet Rationel Farmakoterapi gennemgår i februar-nummeret behandlingen af knogleskørhed. Desuden beskriver bladet, hvilke tiltag der kan være gavnlige ud over den medicinske behandling.

172.000 danskere er diagnosticerede med osteoporose, i daglig tale kaldt for knogleskørhed, og op mod 2-3 gange så mange lever med sygdommen uden at vide det. Der er ikke symptomer ved sygdommen. Derfor bliver sygdommen ofte først opdaget ved mindre fald der fører til knoglebrud. 

”Sygdommen skyldes, at knoglestrukturen er blevet mere porøs. Derfor er formålet med den medicinske behandling at styrke knoglerne og derved forebygge knoglebrud. Patienten bør starte medicinsk behandling, hvis en knogleskanning viser, at patienten har sygdommen og samtidig har risikofaktorer for eksempel lav kropsvægt eller er arveligt disponeret for sygdommen. Eller hvis personen for eksempel har haft et hoftebrud, der er forårsaget af almindelige hverdagsaktiviteter eller et mindre fald”, siger farmaceut Simon Tarp.

IRF i Sundhedsstyrelsen har for nylig publiceret anbefalinger for den medicinske behandling af knogleskørhed. Månedsbladet følger op ved at se på udredning, den samlede behandling og opfølgning hos personer med knogleskørhed. 

Månedsbladet for Rationel Farmakoterapi, februar 2019: Behandling af primær osteoporose i almen praksis

Lægemidler til behandling af knogleskørhed (NRL)

Læs mere om knogleskørhed

Sundhedsstyrelsen har udgivet en afdækning af den samlede indsats mod osteoporose. Rapporten ”En afdækning af den samlede indsats mod osteoporose” beskriver en række forslag til indsatsområder fra forebyggelse over opsporing, diagnostik, behandling og til livet med osteoporose - både med og uden et knoglebrud. Sundhedsdatastyrelsen har bidraget til rapporten med opgørelser og analyser.

Rapporten: En afdækning af den samlede indsats mod osteoporose (2018)