xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
English

Lad ikke rygning genopstå fra de døde

Sådan lyder teksten på den bus, der i disse dage kører på de københavnske gader. Den skal skabe opmærksomhed om, at rygning fortsat er årsag til afhængighed, alvorlig sygdom, tab i livskvalitet og for tidlig død.

24 APR 2019

Sådan lyder teksten på den bus, der i disse dage kører på de københavnske gader. Den skal skabe opmærksomhed om, at rygning fortsat er årsag til afhængighed, alvorlig sygdom, tab i livskvalitet og for tidlig død.

I januar kom det frem, at antallet af danskere, der ryger, for første gang i 20 år er steget. Og der findes desværre ikke én enkelt løsning, som kan forebygge, at unge begynder at ryge og udvikler den afhængighed, som for mange vil betyde alvorlig sygdom og tidlig død.

Det er et fælles ansvar og en fælles opgave at vende den kedelige udvikling. Derfor takkede vi i Sundhedsstyrelsen uden tøven ”ja tak”, da bureauet Orbit Red henvendte sig, fordi de gerne vil være med til at forebygge rygning og invitere til rygestop. Københavns bus 1A er derfor i denne uge dækket af et billede af skurken – cigaretten – med en opfordring om ikke at lade rygningen genopstå fra de døde.

”Vi ser desværre en stigning i andelen af personer, der ryger, i Danmark. Det er en udvikling, vi hverken kan eller skal glemme,” siger enhedschef i Sundhedsstyrelsen Niels Sandø og fortsætter:

”At forebygge at unge begynder at ryge er ikke en let opgave. Der er behov for at se nærmere på de indsatser, som vi ved har en effekt. Det er fx højere priser på tobak og indførelse af røgfri skoletid. Vi skal på alle niveauer, både lokalt og nationalt, have særskilt opmærksomhed på at forebygge rygestart og på at sikre, at de, der ryger, får et tilbud om rygestop.”

De fleste, der ryger, ønsker at stoppe med at ryge og de fleste fortryder i det hele taget, at de nogensinde er startet. Alle, der ønsker at kvitte smøgerne, kan få hjælp til at planlægge og gennemføre et rygestop hos Stoplinien (tlf. 80 31 31 31) eller i deres kommune.

Rygestoprådgivning kombineret med rygestopmedicin øger chancen for at få succes med rygestoppet markant.