xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold
English

§RØG – En undersøgelse af tobak, adfærd og regler

I denne rapport præsenteres resultaterne fra en landsdækkende spørgeskemaundersøgelse foretaget blandt unge i alderen 15-29 år i februar og marts 2020.

MONITORERING OG ANALYSER 28 AUG 2020

Denne undersøgelse er den første i en række af dataindsamlinger, der tilsammen skal monitorere udviklingen i unges forbrug af tobaks- og nikotinholdige produkter over tid samt evaluere effekten af de nye lovgivningsmæssige tiltag på tobak- og nikotinområdet, der vil blive implementeret i Danmark over de kommende år.

Sundhedsstyrelsen og Statens Institut for Folkesundhed har i samarbejde gennemført en landsdækkende undersøgelse, der er foretaget blandt unge i alderen 15-29 år, og dækker deres adfærd, perspektiver og holdninger ift. tobaks- og nikotinprodukter. En undersøgelse, der er foretaget og skal gentages de kommende år for at følge den nationale handleplan mod børn og unges rygning, som regeringen aftalte med et flertal af Folketingets partier i december 2019.

Undersøgelsen viser bl.a., at mere end hver fjerde i aldersgruppen 15-29 år dagligt eller lejlighedsvist bruger et tobaks- eller nikotinholdigt produkt, eksempelvis cigaretter, e-cigaretter eller snus. Især blandt dem, der bruger e-cigaretter, er søde smage som frugt og slik populære – således er der 60 % af e-cigaretbrugerne, der anvender disse, mens lige under 10 % bruger e-cigaretter med tobakssmag.

En betydelig del af de adspurgte svarede, at de køber deres e-væske i specialbutikker, bl.a. 29% af de 15-17-årige. Hertil kommer, at der er flest blandt de mindreårige, der køber deres e-væske af venner og bekendte (12 %) eller ikke køber e-væske selv, men får det af venner eller familie (18 %) sammenlignet med de 18-29-årige.

§RØG – En undersøgelse af tobak, adfærd og regler: Basisrapport 2020

Rettelsesblad 21. september 2020 til §RØG