xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold
English

Endnu en variantopdateret vaccine til efterårets vaccinations­program mod covid-19

I sidste uge blev de første variantopdaterede vacciner godkendt. I dag har det europæiske lægemiddelagentur indstillet endnu en variantopdateret vaccine til godkendelse. De variantopdaterede vacciner vil indgå i efterårets vaccinationsprogram.

12 SEP 2022

De oprindelige mRNA-vacciner mod covid-19 var rettet mod den første virusvariant (wuhan-varianten), der startede pandemien tilbage i 2019. Siden har virus muteret, og vi har lært at kende først alfa-, så delta- og senest omikron-varianterne.

For at beskytte bedre mod nye varianter i det kommende efterår og vinter har man udviklet variantopdaterede vacciner, der er rettet imod både den oprindelige wuhan-variant og omikron-varianten. Det er forventningen, at de variantopdaterede vacciner vil have både en bedre og bredere beskyttelse mod covid-19 sygdom, herunder alvorlig sygdom, end de tidligere vacciner. 

”Vi har nu flere variantopdaterede vacciner, som vi forventer giver både en bredere og bedre beskyttelse mod alvorlig sygdom og død. Vi forventer, at den BA4/BA5-opdaterede vaccine giver mindst lige så god beskyttelse som den allerede godkendte BA1 opdaterede vaccine, og det kan endda være, at den er lidt bedre. Alle, der skal vaccineres i efterårets vaccinationsprogram, vil blive vaccineret med en variantopdateret vaccine, og vi vil løbende vurdere, hvordan vi bedst bruger dem, vi har,” siger vicedirektør Helene Bilsted Probst. Hun fortsætter:

”Timing er helt afgørende i forhold til at undgå alvorlig sygdom, så vi skal i gang med vaccinationsprogrammet nu, så vi kommer på forkanten af smitten. De første invitationer er sendt ud, så bestil tid til vaccination, når du får den tilbudt. Det er det vigtigste lige nu i forhold til at beskytte dem, der er i risiko, mod alvorlig sygdom,” siger Helene Bilsted Probst.

Sundhedsstyrelsen vil drøfte anvendelsen af den BA4/BA5-opdaterede vaccine med sundhedsfaglige eksperter på området. Sundhedsstyrelsen vil i nærmeste fremtid melde ud, hvordan de nye variantopdaterede vacciner vil blive brugt.

Se desuden Lægemiddelstyrelsens nyhed:

Videreudvikling af variantopdateret covid-19-vaccine på vej til EU-godkendelse