xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Tilslutningen til vaccination skal øges blandt de 20-29 årige

Sundhedsstyrelsen har sat sejlene til for at nå de 20-29-årige, der endnu ikke har booket tid til vaccination. Tilslutningen til vaccinationsprogrammet mod COVID-19 er tårnhøj, men der er blandt de 20-29-årige en lidt lavere tilslutning end i de andre grupper.

12 AUG 2021

Sundhedsstyrelsen har opdateret statusrapporten over, hvordan det går med tilslutningen til vaccination blandt alle over 12 år. Alle er nu inviteret til vaccination, og derfor skifter rapporten fokus fra at se på fremdriften i alle grupperne til at fokusere på, hvordan det går med at få vaccineret de sidste grupper, der har fået tilbudt vaccination.

”Jeg er meget stolt over befolkningens flotte opbakning til vaccinationsprogrammet. 84 % er begyndt på et vaccinationsprogram, og hele 68 % er færdigvaccinerede. Nu skal vi bare have de sidste med. Derfor vil jeg gerne opfordre alle, der vil vaccineres, til at få deres stik. Der er masser af ledige tider,” siger Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen.

Selvom der er en flot tilslutning til vaccinationsprogrammet, er der en gruppe, hvor Sundhedsstyrelsen har vurderet, at der er behov for en ekstra indsats. Det er blandt de 20-29-årige, hvor der er den laveste tilslutning, selv om de har fået en invitation for uger tilbage.

”Der kan være mange forklaringer på, hvorfor de ikke er blevet vaccineret endnu. Nogen har været afsted på sommerferie. Der har også været høj smitte i netop denne gruppe, og derfor har en del af dem haft et gyldigt coronapas, fordi de har været smittet. Nogle ved formentlig heller ikke, at det er vigtigt at blive vaccineret, selvom man har været smittet, eller at man kan blive smittet med coronavirus flere gange. Andre har måske bare ikke fået bestilt tid. Derfor sætter vi ekstra ind med en kampagne, som minder de unge om at blive vaccineret,” siger Søren Brostrøm.

Unge bliver også syge

Udover at beskytte andre er der store fordele for de 20-29 årige ved at blive vaccineret. Uden vaccination forventes 25-40 ud af 1.000 smittede i aldersgruppen at blive indlagt.

”Unge kan også få hårde sygdomsforløb med feber, træthed og miste deres smags- og lugtesans. Nogle vil blive ramt af senfølger flere måneder efter. Og så skal vi heller ikke glemme, at et sygdomsforløb sender den unge hjem i isolation, og at de så går glip af fester, samvær med kammeraterne og undervisning. Nogle vil også smitte deres venner og familie, og det er jo de færreste, som ønsker det,” siger Søren Brostrøm.

Vaccinationen beskytter også mod Delta-varianten, som er markant mere smitsom og alvorlig end tidligere varianter af COVID-19.

Kampagne på vej

Sundhedsstyrelsen sætter i de næste uger ind med mere information til de 20-29-årige gennem en landsdækkende kampagne. Den minder de 20-29-årige om at blive vaccineret, og fortæller hvorfor det er så vigtigt. 

Søren Brostrøm vaccinerer unge i Holbæk i dag

Alle regioner tilbyder inden længe vaccination uden tidsbestilling og pop up vaccinationscentre, der blandt andet kommer ud til fx uddannelsessteder og arbejdspladser og vaccinerer dem, som ønsker det. 

I samarbejde med Region Sjælland tager Søren Brostrøm til Holbæk i dag, hvor han holder et oplæg og er med til at vaccinere elever på Slotshaven Gymnasium og erhvervsuddannelsen EUC Nordvestsjælland.

”Jeg er enormt glad for den store indsats, som regionerne og kommunerne gør i arbejdet med at få flest mulige vaccineret mod COVID-19. Derfor ser jeg også frem til at vaccinere nogle af de elever, som gerne vil vaccineres,” siger Søren Brostrøm.

Se statusrapporten

Se notat