xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Sådan forebygger du hedeslag

Det varme vejr er kommet til Danmark. Derfor har Sundhedsstyrelsen samlet en række gode råd til, hvordan man forebygger hedeslag på de dage, hvor det er rigtigt varmt.

16 JUN 2021

På varme sommerdage kan kroppen blive overophedet og have svært ved at komme af med varmen. Det kan gøre, at man kan blive svimmel, få kvalme eller få andre symptomer på hedeslag. Derfor er her gode råd til, hvad du skal være opmærksom på for at forhindre et hedeslag. 

”Hedeslag kan komme langsomt, og nogle kan have være svært ved at opdage i tide, at de er ved at nå en kritisk overophedning. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på at forebygge hedeslag, når man opholder sig i varmen, særligt hvis man fx er over 65 år, har kroniske sygdomme eller handicap, er gravid, har små børn eller tager medicin,” fortæller overlæge og enhedschef Bolette Søborg fra Sundhedsstyrelsen.

Du kan forebygge hedeslag ved at beskytte dig mod solen enten ved at opholde dig i skyggen eller bære en hat. Du skal desuden huske at drikke rigeligt med vand, også selvom du ikke føler sig tørstig. Ved meget høje temperaturer kan det være en god idé at holde sig indenfor på et sted med luftafkøling eller aircondition.  

Hold øje med symptomerne på hedeslag

Er uheldet ude, og hedeslaget opstår, vil det give en række symptomer, du bør være opmærksom på. Alle symptomer behøver dog ikke være til stede på samme tid. 

”Bliver du ramt af hedeslag, er nogle af symptomerne, at din hud kan blive rød, varm og tør. Det er et tegn på nedsat eller ingen svedproduktion. Derudover kan du have hurtig og kraftig puls, eller du kan få nedsat urinproduktion af tiltagende mørk gullig farve, som er tegn på, at du har væske- eller saltmangel,” siger Bolette Søborg.

Personen, der er ramt af hedeslag, kan føle tiltagende utilpashed, mathed, hovedpine og svimmelhed, og kan for eksempel fremstå angst, forvirret og sløv. I svære tilfælde kan man blive bevidstløs og få kramper.

Førstehjælp ved hedeslag

Hvis du har mistanke om, at en person har hedeslag, så tilkald en ambulance. Mens du venter på hjælpen, bringes personen i skygge i kølige omgivelser og overflødigt tøj tages af.

Hvis personen er ved bevidsthed, skal han eller hun have noget at drikke. Læg desuden personen ned og hæv benene op. I alvorlige tilfælde skal personen afkøles; med vifter, ved at overbruse med køligt vand eller svøbes ind i et koldt og vådt lagen. Alternativt kan personen afkøles i en sø, et vandløb eller i et badekar. 

Personen kan også have brug for noget salt i drikkevandet for at undgå væske- og saltunderskud, for eksempel 1 - 1 ½ teskefuld groft køkkensalt i 1 liter vand.

Læs mere om hedeslag og varmt vejr