xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

WHO's Europa-region nominerer ny regionaldirektør, og Danmark bliver formand for bestyrelsen

Det netop overståede møde i København i WHO’s regionalkomité for Europa blev ledet af Sundheds- og Ældreminister Magnus Heunicke. Under mødet blev Hans Kluge fra Belgien udpeget til den vigtige post som regionaldirektør, og Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm blev valgt som formand for bestyrelsen for WHO Europa.

19 SEP 2019

Med sundheds- og Ældreminister Magnus Heunicke som formand for regionalkomitéen har de 53 medlemslande i WHO’s europæiske region i dag afsluttet det årlige møde i WHO’s Regionalkomité for Europa.

Mødet blev holdt i København fra d. 16.-19. september og var det 69. årsmøde i regionalkomitéen. Det er det største sundhedspolitiske møde i Europa, og en lang række lande var repræsenteret på ministerniveau.

Sundheds- og Ældreminister Magnus Heunicke deltog for første gang og blev ved mødets start udpeget som formand for årets møde. På dagsordenen for regionalkomitémødet var bl.a. drøftelser af arbejdet med at styrke primær sundhed og fremme lighed i sundhed.

Derudover har Regionalkomitéen indstillet en kandidat til posten som ny regionaldirektør, som de kommende fem år skal lede WHO’s regionalkontor for Europa-regionen. Valget faldt på Hans Kluge fra Belgien, som formelt vælges af WHO’s globale bestyrelse ved et møde i januar 2020 og derefter tiltræder stillingen i København. Han afløser Zsuzsanna Jakab fra Ungarn, der har siddet på posten i 10 år.

For sundheds- og Ældreminister Magnus Heunicke var det en stor oplevelse at være formand for regionalkomitéen.

”Alt i alt har mødet været meget succesfuldt, og vi har for alvor fået sat Danmark på verdenskortet i WHO-regi – også med valget af en dansk formand til WHO Europas bestyrelse. Det er tydeligt for mig, at Danmark har meget at byde på i global sundhed og vores fælles internationale indsats for at opnå FN’s Verdensmål på sundhedsområdet. Det gælder blandt andet, når vi taler om universel sundhedsdækning, primær sundhed og selvfølgelig bekæmpelse af antibiotikaresistens.” 

Søren Brostrøm blev valgt til WHO Europas bestyrelse i 2017. På det konstituerende bestyrelsesmøde i dag blev han valgt som formand for bestyrelsen.

”Det er en stor ære og et stort ansvar at varetage posten som bestyrelsesformand det kommende år, hvor vi skal sikre en god transition i ledelsen af WHO's regionalkontor”, siger Søren Brostrøm, der samtidig fremhæver, at Danmark har et særligt ansvar som værtsnation for WHO's regionalkontor i Nordhavn.

”Med formandsposten får vi en styrket platform til at markere danske mærkesager i WHO, som for eksempel universel sundhedsdækning og universel adgang til seksuelle og reproduktive sundhedstjenester, herunder familieplanlægning. Her vil vi fortsat have fokus på at sikre kvinder, børn og unges sundhed og rettigheder, og et særligt dansk fokus vil fortsat være på LGBT+-personers sundhed og rettigheder”, siger Søren Brostrøm.

På regionalkomitémødet deltog også generaldirektør for WHO dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, som i sin åbningstale pegede på det nødvendige i stærke primære sundhedsvæsener, i at styrke sundhedskompetencer i befolkningen og at have fokus på antibiotikaresistens.

Søren Brostrøm peger i den forbindelse på en række danske prioriteter, han vil forfølge:

”Der er globalt et stort fokus på universel sundhedsdækning og på at styrke primære sundhedsvæsener. Her har vi gode erfaringer fra Danmark, som andre lande kan drage nytte af. Vi har også stærke danske positioner i forhold til arbejdet med antibiotikaresistens, sundhedsberedskab, ibrugtagning af lægemidler og ældreområdet, som vi kan spille ind”.

Om WHO EURO

Verdenssundhedsorganisationen (World Health Organisation, WHO) blev grundlagt i 1948 og har 194 medlemsstater. Som en del af FN-systemet er WHO den øverste globale sundhedsorganisation.

WHO er opdelt i 6 regioner, som hver ledes af en regionaldirektør. Det øverste besluttende organ for Europa-regionen er det årlige regionalkomitémøde. Bestyrelsen (Standing Committee of the Regional Committee, SCRC), består af repræsentanter for 12 medlemslande, hver med en valgperiode på 3 år. Bestyrelsen skal bl.a. sikre, at regionalkomitéens beslutninger føres ud i livet og rådgive regionaldirektøren mellem regionalkomitéens møder.

WHO’s Europa-region blev grundlagt i 1951 og har sit hovedkvarter i København, der siden 2013 har ligget i den nye FN-by i Nordhavn. Regionalkontoret har siden 2010 været ledet af regionaldirektør Zsuzsanna Jakab.

Danmark havde sidst plads i den regionale bestyrelse i 2006, hvor daværende direktør for Sundhedsstyrelsen, Jens Kristian Gøtrik repræsenterede Danmark.