xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold
Bedre måltider til ældre
Rammer om måltidet

”Bordryttere” inviterer til samtale omkring måltidet i Odense

Odense Kommune har udviklet bordryttere, som er små skilte med madfortællinger, sange og informationer om fx højtider. Bordrytterne er med til at skabe hyggelige rammer og gode samtaler om middagsbordet på plejecentrene.

Opdateret 08 OKT 2019

Der er et øget antal af underernærede og småtspisende ældre på landets plejecentre. Underernæring kommer af, at beboerne ikke spiser nok.

I Odense Kommune har man forsøgt at øge beboernes spiselyst gennem ”bordryttere”. Bordrytterne er udviklet af Mad- og måltidsmentorer, der er ernæringsfagligt personale. En bordrytter er et lille skilt, der indeholder madfortællinger, sange, billeder og information om fx højtider eller årstider. Bordrytterne er placeret på middagsbordene i kommunens plejecentre og har til formål at styrke fællesskabet omkring måltidet, foruden at være inspiration til samtaleemner. Tanken er, at beboerne ubevidst spiser mere, når stemningen omkring måltidet er god.

Mad- og måltidsmentorerne udvikler årligt fire bordryttere, som er tilpasset hver årstid og en højtid.


Tre trin er vigtige, når Mad- og måltidsmentorerne udvikler bordrytterne

1. Indhold: Mad- og måltidsmentorerne team indsamler materiale til bordrytterne

Første trin er at indsamle indhold til bordrytterne. Mad- og måltidsmentorerne i Odense Kommune finder sange, informationer om årstiden/højtiden, billeder osv. til bordrytterne. For at finde indhold til bordrytterne, benytter de fx bøger og internettet eller søger ny information fra Byens Køkken.

2. Opsætning: Mad- og måltidsmentorerne udfylder skabelonen for bordryttere

Andet trin er layout til bordrytterne. Mad- og måltidsmentorerne udfylder skabelonen til bordrytterne og tilpasser tekster, farver og billeder i opsætningen. Skabelonen gør det nemt og hurtigt at udvikle nye bordryttere.

Find eksempler på bordryttere her:
Sommerens bordrytter
Julens bordrytter
Efterårets bordrytter
Forårets bordrytter

Bordrytternes indhold struktureres ud fra følgende skabelon:

  • Ny information fra Byens Køkken
  • En sang
  • Information og spørgsmål om årstiden/højtiden
  • Et billede.

Bordrytternes layout indeholder store billeder og læsevenlig tekst.

3. Levering: Plejecentrene modtager bordrytterne, og sikrer, at de bliver anvendt

Tredje og sidste trin er at levere bordrytterne til plejecentrene. Alle plejecentre i Odense Kommune modtager bordrytterne, og plejepersonalet præsenteres for bordrytternes formål.

Plejepersonalet sørger herefter for, at bordrytterne bliver brugt under måltiderne. Plejepersonalet kan fx læse op fra bordrytterne eller sætte en samtale i gang ved bordet på baggrund af bordrytterne.

Udvalgte medarbejdere fra plejecentrene har en særlig forpligtelse til at bringe bordrytterne i spil. Deres opgave er også at komme med gode forslag til, hvordan bordrytterne bedst kan anvendes. Fx har flere medarbejdere undervejs fundet ud af, at det er en god idé at starte med at synge sangen, som er trykt på bordrytteren.

Beboerne taler mere sammen om middagsbordet

Plejepersonalet på Odense Kommunes plejecentre oplever, at stemningen under måltiderne er hyggeligere med bordrytterne. Beboerne taler mere sammen ved bordene og bliver siddende ved middagsbordet i længere tid.

”Borgerne bruger bordrytterne til at få startet en god snak. Og det løfter måltidet.”
- Gry Bjerg Petersen, chefkonsulent hos Mad og Måltider, Odense

Gode råd fra Odense Kommune

gode råd

Når bordrytterne uddeles på plejecentrene, er det vigtigt, at personalet bliver præsenteret for formålet med dem. Personalet får lyst til at anvende bordrytterne, når de ved, hvilken værdi redskabet kan skabe.

 

Det er en god idé at udvikle en skabelon for bordrytteren. Det gør arbejdet lettere, når nye bordryttere skal produceres.