Gå til hovedindhold

Ophobning af tilfælde med smitsom leverbetændelse type A (hepatitis A)

Et udbrud af smitsom leverbetændelse type A hos fortrinsvis yngre voksne  smittet i Danmark er blevet konstateret  af Sundhedsstyrelsen, Statens Serum Institut og Fødevarestyrelsen. Årsagen til udbruddet ser nu ud til at være frosne bær anvendt i forbindelse med tilberedning af fødevarer – formentlig såkaldte smoothies, hvor der som bekendt kan indgå flere forskellige bærtyper.

Hepatitis A er en virusinfektion, der smitter fra afføring. Virus kan findes i forurenede madvarer eller på ting og gå fra hånd til hånd og derfra til munden. Smittespredning kan forekomme fra tilsyneladende raske personer. Risikoen for smitte er størst ved tæt kontakt og i forbindelse med toiletbesøg. Fra man er smittet til man bliver syg, kan der gå flere uger (2-6 uger). Sygdommen viser sig ved kvalme, opkastninger, mavesmerter, diarre, feber og gulsot. Mange sygdomsramte får primært diarré eller ingen eller kun lette symptomer. 

Hepatitis A virus kan ikke overleve kogning, og forurenede frosne bær kan derfor kun smitte, såfremt de indtages uopvarmede. Fødevarestyrelsen anbefaler, at frosne bær koges 1 minut inden anvendelse.

God hygiejne, herunder særligt god håndhygiejne kan hindre smitteoverførsel fra person til person. Bedste råd er derfor at vaske hænder hyppigt og grundigt både før kontakt med madvarer og spisning samt efter toiletbesøg.

Fødevarestyrelsen er aktuelt i gang med at spore eventuelle forurenede fødevarer i detailhandlen, som vil blive tilbagekaldt. I øvrigt henvises til Fødevarestyrelsens og Statens Serum Instituts hjemmesider.

Links

Kog frosne bær


Hepatitis A udbruddet skyldes formentlig frosne bær

Relaterede nyheder