xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Væk med sove- og nervemedicin

Rationel farmakoterapi nr. 2, 2009

Månedsbladet opdateres ikke efter udgivelsen. Indholdet afspejler den aktuelle evidens på udgivelsestidspunktet.

 

Af Birgit Toft

IRF har nu udarbejdet en plakat til lægernes venteværelse, som opfølgning på indsatsen mod overforbrug af vanedannende medicin, så borgerne i fred og ro – mens de venter – kan orientere sig om forholdene. Borgerne kan se, hvilken medicin, der er særlig alvorlig i forhold til at køre bil – nemlig lægemidlerne med halveringstid over 10 timer, hvor en nedtrapning er nødvendig for at fortsætte med at køre bil.

Plakaten opfordrer til at komme ud af afhængighed. Benzodiazepiner og benzodiazepinlignende lægemidler kan kun fås ved personlig konsultation og kun til en måneds forbrug.

Indsatsen virker. Forbruget faldt i perioden november 2007 til november 2008 samlet med 21% fordelt på benzodiazepiner 21%, sovemedicin af benzodiazepintypen 26% og de benzodiazepinlignende lægemidler (Z-stofferne) på 19% - det største fald, der endnu er registreret for alle tre lægemiddeltyper.

Plakaten sendes ud til alle lægepraksis i løbet af marts måned 2009. Det er muligt at rekvirere flere plakater på irf@dkma.dk.

Opdateret 17 FEB 2009