xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Hvad er til diskussion, og hvad er ikke?

De fleste forsøger at undgå konflikter, men de er faktisk nødvendige for dit barns udvikling. Et liv uden konflikter findes ikke, og derfor er det nødvendigt at lære allerede som barn, hvordan man kan håndtere dem.

Gennem konflikter kan man lære at forhandle, gå på kompromis, sætte grænser og sige fra. Det er vigtige egenskaber, som er med til at ruste barnet til at være en del af en gruppe, vennekreds og arbejdsplads. Som forældre har man derfor et ansvar, når man diskuterer med sit barn. Du kan fx. gøre det klar, hvad der er til diskussion, og hvad der ikke er.

 

Det er en selvfølge, at dit barn skal have søvn og mad. Men det er vigtigt, at du også lader dit barn få indflydelse. Det kan for eksempel være, at dit barn har til opgave at gøre rent én gang om ugen. Det er ikke til diskussion. Men du kan lade dit barn få indflydelse ved at lade det være til diskussion, hvilken dag det skal være. Når du giver dit barn lov til at være med til at bestemme, oplever den unge at blive taget hensyn til.


“Vores yngste er mere eksperimenterende og grænsesøgende. Det svære er at være nødt til at gå på kompromis med mine grænser, for at sikre at hun kan være med i det fællesskab, hun er en del af. Det er balancerne, der er svære”.

Mor til piger på 15 og 18 år

Kilde: Undersøgelse blandt forældre til teenagere, Epinion for Sundhedsstyrelsen 2021.


Ulla Dyrløv har tre gode råd til, hvordan du håndterer konflikter

Skab overblik

Skab overblik over de ting, som I oftest skændes om. Du kan for eksempel skrive emnerne eller situationerne ned på en liste og vurdere, hvilke af dem, der er kampen værd, og hvilke du måske kan give efter på. Gennemgå listen stille og roligt sammen med din teenager. Dit barn skal vide, hvilke emner, der kan diskuteres, og hvilke punkter, der ikke er til diskussion.

Ved du, eller tror du?

Når du har skabt et overblik, er det en god idé at dele listen op i vidensområder og trosområder. Det betyder altså et område, hvor du ved noget om noget, og et område, hvor du tror noget om noget. Trosområder er emner, forældre ikke er eksperter på, og derfor kan den unge godt få lov til selv at bestemme. Det kan for eksempel handle om påklædning.

Du skal huske at lade ”jeg-tror”-områderne være til diskussion. På den måde undgår du at diskutere ”jeg-ved-”-områderne. Det viser også, at du ikke automatisk siger nej, men at du rent faktisk tager stilling til dit barns ønsker og behov, og vurderer dem individuelt.

Bevar tolerancen

Teenagere går ofte gennem flere faser, og det er vigtigt, at du er tolerant og imødekommende. Det er derfor en god idé at være nysgerrig på dit barns søgen efter identitet og spørge ind til barnets værdier og syn på verden.

Læs også: Vær nysgerrig, når I taler sammen

Opdateret 24 MAR 2022