xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Du gør en forskel

Da du blev mor eller far til et barn, blev du samtidig dit barnets vigtigste rollemodel. Den rolle vil du stadig besidde, selvom dit barn bliver teenager.

Lige fra dit barn er spæd, til det bliver voksen, vil dit barn være inspireret af dig. På den måde er du altid med til at gøre en forskel, og du vil altid spille en afgørende rolle i dit barns liv.


Følger du dine egne principper?

Hvis en forælder prøver at opdrage sit barn med en opførsel eller regler, det ikke selv følger, kan det ende med at forvirre barnet med blandede signaler.

Det er svært for dit barn at tage dig alvorligt, hvis du ikke selv er det gode eksempel. Hvis du ønsker at advare dit barn mod noget, som du selv har svært ved at stoppe med, for eksempel cigaretter, er det bedste, du kan gøre, at være ærlig. Fortæl dit barn, at det er meget usundt at ryge, men svært at stoppe med det, og at det var dumt, at du begyndte på det.

Læs også: Hvordan er du en digital rollemodel?

Forældre har stor betydning for deres børns sundhedsadfærd og trivsel

Mange forældre kan opleve, at relationen til deres barn ændrer sig i teenageårene. Det kan blandt andet være, fordi de tror, at de ikke længere har nogen indflydelse. Men det har en stor betydning for de unges sundhedsadfærd og trivsel, at forældrene fortsætter med at involvere sig og sætte rammer. Studier har bl.a. vist, at forældrenes rammer har direkte indflydelse på de unges alkoholforbrug. Når du sætter rammer, er du med til at hjælpe din teenager til at sige fra i svære situationer.

Læs også: Aftaler om alkohol

Opdateret 24 MAR 2022