xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Tillid og respekt

Tillid og respekt hænger uløseligt sammen. For at dit barn kan respektere dig som forælder, skal det have tillid til dig. Du skal også behandle barnet med respekt, fx ved at ved at tale i en ordentlig tone, bevare roen og have styr på tingene.

For at vinde dit barns respekt, må du behandle dit barn respektfuldt. Det gør du blandt andet ved at tale i en ordentlig tone, bevare roen, og have styr på tingene omkring dig – og også på dig selv.

 

Børn har brug for at mærke, at deres forældre er i kontrol. For et barn kan det virke som om, at forældre er superhelte, der ved og kan alt. Men forældre er blot mennesker, og selv den mest overskudsagtige eller tålmodige forælder kan miste overblikket og reagere i afmagt. Måske har du oplevet at råbe ad dit barn, og netop råb er et udtryk for afmagt. Hvis du råber ad dit barn, kan dit barn blive forskrækket og bange, men på længere sigt kan dit barn også miste respekten for dig.

Komplet kaos i hverdagen kan også medvirke til, at dit barn mister respekten for dig. Som den voksne er det din opgave at sikre, at dit barn har tillid til dig og respekterer dig. Respekt og tillid kommer ofte af sig selv, når du også omvendt viser dit barn tillid og respekt.

Hvis du kommer til at handle i afmagt

Hvis du kommer til at handle på vrede eller frustration, er det vigtigt, at du får sagt undskyld. Her må du vise, at du også kan begå fejl, og at du ikke er bange for at indrømme det. Det er en vigtig tillidsvækkende handling.

Herefter er det en god ide at kigge indad. Hvorfor handler du i afmagt ? Mange forældre har travlt i deres hverdag, og man kan let glemme at tage sig tid til egenomsorg og glemme at give sig selv ro.

Ofte er det en af grundene til, at bægeret flyder over. Det er derfor vigtigt at skabe den fornødne plads til sig selv. Man kan eksempelvis øve sig i at slukke SOME-notifikationerne om eftermiddagen, give sig selv et pusterum med en gåtur, eller tillade sig selv at lave noget, man holder af, så man også får ladet op.

Det handler om den lange bane

Tillid bygges op fra det øjeblik, dit barn kommer til verden. Dit barn mærker, at det kan have tillid til dig, og at det trygt kan overlade det hele til dig. Tillid vedligeholdes derefter over tid og gennem mange år. Det er en god ide at undgå at handle i afmagt overfor dit barn eller vise barnet mistillid ved eksempelvis at udspionere eller snage i private sager , da tilliden og respekten mellem jer kan svinde ind. Hermed er det ikke længere dig som forælder, dit barn vil betro sig til, og det kan derfor blive sværere for dig at være den,dit barn går til i vanskelige situationer.

Anerkend, at det er dit ansvar

Som forælder kan du ikke forvente, at dit barn automatisk respekterer dig eller har tillid til dig. Sommetider må man forsøge at vende blikket indad, hvis barnet ikke udviser respekt og tillid. Det er heldigvis muligt at rette op på. Det tager tid at genopbygge tillid, men du kan komme godt fra start ved at anerkende, at det kan være dit ansvar, at mistilliden opstod.

Opdateret 24 MAR 2022