xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Gode råd og viden om funktionelle lidelser til patienter og pårørende

Sundhedsstyrelsen udgiver en håndbog om funktionelle lidelser. Håndbogen giver information om sygdommen og gode råd til patienter og pårørende.

07 MAR 2023

Funktionelle lidelser er en betegnelse for sygdomme, hvor man er generet af fysiske symptomer, som gør det svært at fungere i dagligdagen. Fælles for sygdommene er også, at de, i modsætning til andre sygdomme, ikke kan påvises med eksempelvis blodprøver eller andre medicinske tests. Derfor kan det være svært for både den enkelte og familien at acceptere og forstå sygdommen. Nogle patienter kan opleve  stigmatisering og der er et stort behov for bedre og tidligere behandlingsmuligheder.

Funktionelle lidelser rammer omkring 10 procent af befolkningen, og nogle patienter kan være alvorligt syge med stærkt nedsat livskvalitet. Langt hovedparten af patienterne har dog milde symptomer, og erfaringer viser, at man med information om sygdommen og enkle gode råd kan hjælpe patienterne til at få det bedre og forhindre, at sygdommen forværres og eventuelt bliver kronisk.

”Vi har stort fokus på det her område og har sat en række tiltag i værk for at give patienterne en bedre behandling”, fortæller enhedschef i Sundhedsstyrelsen Agnethe Vale Nielsen, og fortsætter: ”Vi har oprettet specialiserede tværfaglige behandlingstilbud på sygehusene til de mest syge og udviklet redskaber til de praktiserende læger, som er dem der møder langt de fleste patienter med funktionelle lidelser.”

Håndbogen indeholder blandt andet information om, hvad man som patient selv kan gøre i sin hverdag, for bedre at forstå sygdommen og lære at mestre sine symptomer.

”Vi ved, at god information om sygdommen, og det at følge nogle enkle råd i hverdagen, kan gøre, at patienter med milde symptomer får det bedre. I vores nye håndbog kan patienter og pårørende læse hvad man ved om årsager til sygdommene, om muligheder for behandling, og få gode råd om søvn, kost og motion.”

Du finder link til håndbogen herunder. Sammen med håndbogen udgives en pjece, som giver en kort introduktion til sygdommene. 

Funktionelle lidelser - Håndbog

Funktionelle lidelser - Pjece

Fakta om funktionelle lidelser

 

Modtag nyheder fra Sundhedsstyrelsen

Vi har udskiftet det system, som vi udsender nyheder og pressemeddelelser med.

 

Vores pressemeddelelser og nyheder er nu opdelt i otte temaer, og du har selv mulighed for at tilpasse nyhedsstrømmen fra os, så du kun modtager nyheder, der handler om de emner, du er mest interesseret i.

 

Se overblikket og tilmeld dig vores nyhedstemaer

 

Hvis du i forvejen modtager nyheder fra Sundhedsstyrelsen, kan du ændre dit abonnement ved at gå ind på en af de e-mails, du har fra Sundhedsstyrelsen og klikke på 'Opdater tilmeldinger' eller 'Afmeld'.

 

Denne nyheds temaer:

 

Sundhed for alle borgere

Nyt på sundhedsområdet