xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Ny vejledning om strålebeskyttelse af personale på dyrlægeklinikker, hvor der udføres røntgenoptagelser

Det er vigtigt, at strålebeskyttelsen af personalet er i orden, når der udføres røntgenundersøgelser af dyr. Sundhedsstyrelsen har lavet en ny vejledning, der nu sendes i høring.

28 FEB 2023

Vejledningen er relevant for dyrlægeklinikker, dyrehospitaler, uddannelses- og forskningsinstitutioner og andre steder, hvor der udføres røntgenoptagelser af dyr. Den beskriver reglerne for anvendelse af røntgenapparater i veterinærmedicinsk praksis og indeholder anvisninger til, hvordan krav kan opfyldes.

”Når personale på dyrlægeklinikker er involveret i røntgenoptagelser, er der en række regler, der skal følges, så man sikrer strålebeskyttelse af personalet. Det handler blandt andet om, at man som personale skal forlade rummet under røntgenoptagelsen, hvis det er muligt. Og i de situationer, hvor det ikke er muligt at forlade rummet, der skal man anvende værnemidler. Vi giver i vejledningen forskellige eksempler på, hvilke værnemidler man skal benytte og hvornår” fortæller Hanne Waltenburg, der er sektionsleder i Strålebeskyttelse.

Vejledningen beskriver også de sikkerhedsafstande, der skal overholdes ved arbejde med røntgen, de regler der gælder for afskærmning, dosisovervågning af personalet samt hvilke instrukser for arbejdet, der skal findes på klinikken. Vejledningen omfatter både røntgenundersøgelser i røntgenrum på dyreklinikker og brug af transportable røntgenapparater uden for klinikkernes egne lokaler.

Se vejledningen på Høringsportalen

Modtag nyheder fra Sundhedsstyrelsen

Vi har udskiftet det system, som vi udsender nyheder og pressemeddelelser med.

 

Vores pressemeddelelser og nyheder er nu opdelt i otte temaer, og du har selv mulighed for at tilpasse nyhedsstrømmen fra os, så du kun modtager nyheder, der handler om de emner, du er mest interesseret i.

 

Se overblikket og tilmeld dig vores nyhedstemaer

 

Hvis du i forvejen modtager nyheder fra Sundhedsstyrelsen, kan du ændre dit abonnement ved at gå ind på en af de e-mails, du har fra Sundhedsstyrelsen og klikke på 'Opdater tilmeldinger' eller 'Afmeld'.

 

Denne nyheds temaer:

 

Nyt om strålebeskyttelse