xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

God indledende tilslutning til vaccinationsindsatsen mod covid-19 og influenza

Mange tusinde danskere er allerede nu blevet vaccineret mod covid-19 og influenza – og endnu flere har bestilt tid til at blive det. Har du svært ved at finde ledige tider i dit nærområde nu her, opfordrer Sundhedsstyrelsen dig til at vente og prøve igen lidt senere. Det vigtige er ikke, at du bliver vaccineret med det samme, men at du bliver vaccineret i løbet af perioden, hvor vaccinationstilbuddet gælder.

05 OKT 2023

Foto: Jakob Vind

Efterårets vaccinationsindsats mod influenza og covid-19 begyndte den 1. oktober og er nu i fuld gang. Tre dage efter start var der givet 179.684 vaccinationer og opnået en tilslutning blandt +65-årige på 5,6 procent mod covid-19 og 7,4 procent mod influenza. Og 309.600 danskere har bestilt tid til vaccination de kommende 14 dage.

"Det ser lovende ud", siger konstitueret enhedschef og overlæge Kirstine Moll Harboe:

"Vi er rigtig tilfredse med, at antallet af både tidsbestillinger og afgivne vaccinationer er så højt allerede fra start. Vaccination mod covid-19 og influenza er vigtige redskaber for at sikre, at personer i øget risiko kommer godt gennem efteråret og vinteren."

Selvom det overordnet går godt med vaccinationsindsatsen, får både regionerne og Sundhedsstyrelsen tilbagemeldinger fra borgere om, at det kan være svært ved at finde ledige tider i bookingsystemet.

Vi hører, at nogle borgere oplever, at de har svært at finde tid til vaccination tæt på, hvor de bor. Vi håber, at de vil være tålmodige. Fra et sundhedsfagligt perspektiv er det vigtige ikke, at du bliver vaccineret med det samme, men bare at du bliver vaccineret i løbet af perioden helt frem til 15. januar. Regionerne lægger løbende nye tider op, så kan du ikke finde en tid lige nu, så prøv igen om nogle dage eller i næste uge,” siger Kirstine Moll Harboe.

Det er i år også muligt at blive vaccineret uden tidsbestilling hos landets apoteker. Du kan finde de apoteker, hvor du ikke behøver bestille tid, og alle de andre mulige vaccinationssteder på vores Danmarks-kort her.

Tidsbestilling foregår på www.vacciner.dk.

Se status over hvor mange, der er blevet vaccineret

Sundhedsstyrelsens anbefalinger

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at følgende personer bliver vaccineret mod influenza og covid-19:

 • Personer på 65 år og derover
 • Personer fra 18 til 65 år med kronisk sygdom, herunder:
  • Personer med kroniske lungesygdomme
  • Personer med hjerte- og karsygdomme (undtaget isoleret, velreguleret forhøjet blodtryk)
  • Personer med diabetes 1 eller 2 (sukkersyge)
  • Personer med medfødt eller erhvervet immundefekt, fx personer med immunglobulindefekter, organ- eller stamcelletransplantation, kræft i behandling med kemoterapi eller personer i anden immundæmpende behandlin
  • Personer med påvirket respiration på grund af nedsat muskelkraft
  • Personer med kronisk lever- eller nyresygdom
  • Personer med andre kroniske sygdomme, hvor tilstanden medfører, at influenza eller covid-19 udgør en alvorlig sundhedsrisiko, fx personer med alvorlig reumatologisk sygdom, alvorlig neurologisk sygdom, korttarmssyndrom
 • Personer med svær overvægt (BMI>35)
 • Personer med andre alvorlige sygdomme eller tilstande, som medfører, at influenza eller covid-19 udgør en alvorlig sundhedsrisiko, fx personer med svær psykisk lidelse, Downs syndrom eller svært misbrug
 • Gravide i 2. eller 3. trimester
 • Personer i samme husstand som personer med medfødt eller erhvervet immundefekt eller børn i øget risiko for alvorlig influenza eller covid-19

 

Vaccination af børn under 18 år med kronisk sygdom, som ikke er omfattet af det generelle tilbud om sæsonvaccination af 2-6-årige, sker altid efter en lægelig vurdering. Da det kun er meget sjældent at børn under 18 år med kronisk sygdom skal vaccineres mod covid-19, sker vurderingen af en børnelæge.

 

Førtidspensionister samt børn i alderen 2-6 år bliver desuden tilbudt gratis vaccination mod influenza.