xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Vaccinationen mod abekopper er gået i gang i regionerne

Sundhedsstyrelsen ændrede tidligere på ugen vaccinestrategien mod abekopper, så de, der er i størst risiko for smitte, får tilbud om forebyggende vaccination. Det er nu aftalt, at vaccinationen vil blive varetaget af de fem regioner, som begynder på at vaccinere i dag.

11 AUG 2022

Smitte med abekoppevirus sker ved tæt fysisk kontakt. Risikoen for smitte er ikke knyttet til køn eller seksualitet. Både i Danmark og i Europa er det dog på nuværende tidspunkt mænd, der har sex med mænd, og som har flere forskellige partnere, der er smittet. For at sikre denne gruppe en bedre beskyttelse besluttede Sundhedsstyrelsen 9. august at tilbyde netop de, som er i særlig risiko, en forebyggende vaccination mod abekopper. Vaccination mod abekopper er indtil da blevet tilbudt til personer, som er nær kontakt til en smittet.

Sundhedsstyrelsen har derfor sammen med regionerne planlagt, hvordan vaccinationstilbuddet praktisk skal foregå. Det er regionerne, der kommer til at stå for vaccinationen og for information til de personer, der er i særlig risiko om hvor og hvordan de kan henvende sig. Vaccinationen af personer i særlig risiko begynder denne uge. 

 • Personer, der er i forebyggende PrEP-behandling mod hiv, vil modtage et brev, hvor de bliver inviteret til vaccination. Her vil fremgå specifik information om vaccinationen.
 • Personer som ikke er i PrEP- behandling men som opfylder kriterierne for at blive tilbudt vaccination, kan finde information på deres regions hjemmeside om, hvor de skal henvende sig om vaccination mod abekopper. Se boks nederst på siden om, hvem der er i særlig risiko og derfor er omfattet af det nuværende vaccinationstilbud.
 • Det vil også stadig være muligt at blive vaccineret, hvis man er nær kontakt til en person, som er smittet med abekopper.

Vaccination mod abekopper er ikke en garanti for, at man kan undgå smitte med abekopper og undgå at give smitten videre. Derfor er det vigtigt fortsat at være opmærksom på symptomer på abekopper. Og hvis man har symptomer, at man undlader tæt fysisk kontakt med andre, indtil man ved, om man har abekopper og er blevet rask igen.

Læs her, hvor du skal henvende dig i din region for at høre om vaccinationstilbuddet mod abekopper:  

 

Læs mere om abekopper

Hvem kan blive vaccineret forebyggende mod abekopper?

Personer i særlig risiko:

 • Personer, der modtager PrEP mod hiv. 
 • Personer der er ikke modtager PrEP mod hiv, men opfylder kriterierne for dette. Det kan være personer, der tilhører målgruppen af mænd, der har sex med mænd, men fx ikke tåler PrEP mod hiv eller har fravalgt PrEP mod hiv.
 • Personer, som er i behandling for hiv, og som har en adfærd, som giver større risiko for at få abekopper. 
 • Hvis man ikke er i PrEP-behandling, kan man blive tilbudt vaccination, hvis man opfylder et af følgende kriterier: 
  • Er en mand, som har sex med mænd og har haft ubeskyttet analt samleje med mindst to mandlige partnere inde for de sidste 12 uger. Fast kendt hiv-negativ partner tælles ikke med. 
  • Er en mand, som har sex med mænd, og har haft syfilis inden for de sidste 24 uger. 
  • Er en mand, som har sex med mænd og har haft klamydia eller gonorré inden for de sidste 24 uger.

 

Vaccination af nære kontakter til en smittet med abekopper

Hvis du er blevet nær kontakt til en, som er smittet med abekopper, kan du blive tilbudt vaccination for at mindske risikoen for alvorlig sygdom. Beslutningen træffes af en speciallæge i infektionsmedicin.

 
Nære kontakter er:

 • Personer, som bor sammen med en, der er smittet, eller er i jævnlig tæt fysisk kontakt med en smittet. Det kan fx være personer der har sovet på værelse/i telt sammen og kærester som ikke bor sammen.
 • Personer, som har haft sex med en, som er smittet, og som symptomer på abekopper, mens der var tæt kontakt. Man er nær kontakt selvom der er brugt kondom. 
 • Personer, der har haft direkte kontakt med hud og kropsvæsker eller ting, som kan have virus på sig, fx tøj/sengetøj. Det gælder også sundheds- og laboratoriepersonale, hvis der ikke er brugt relevante værnemidler. Se Retningslinjer for håndtering af abekopper for definition af relevante værnemidler.
 • Sundhedspersonale, som har haft tæt fysisk kontakt til en smittet med symptomer, herunder udført procedurer med risiko for smitte uden brug af relevante værnemidler. Se Retningslinjer for håndtering af abekopper for mere information.

Læs mere om den forebyggende vaccination mod abekopper: Ny vaccinestrategi skal forebygge abekopper hos dem, der er i særlig risiko

Her kan du blive testet for abekopper

Hvis man mistænker, at man kan være smittet med abekopper, kan man ringe til sin egen læge, som kan henvise til test for abekopper. Det er også mulig at blive podet i nogle klinikker for kønssygdomme.

 

Symptomerne på abekopper er:

 • Sygdommen begynder ofte med en sygdomsfølelse med kulderystelser, feber, hovedpine, muskelsmerter og træthed. Der ses desuden ofte hævelse af lymfeknuderne. 
 • Efterfølgende kommer der små blærer, som kan minde om skoldkopper, ofte ved kønsorganerne og endetarmen. Blærerne kan dog komme alle steder på huden, og også inde i munden. Nogle får mange blærer, mens andre får meget få.
 • Man smitter kun, når man har symptomer. Smitten sker via væske fra blærerne. En blære er nok til at overføre smitte.
 • Sygdommen varer normalt omkring 2-4 uger og går for de fleste over af sig selv uden behov for medicinsk behandling. Sygdommen kan medføre smerter og kan også give ar, når blærerne heler.