xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Skynd dig at tage imod tilbuddet om vaccination, inden influenzasmitten stiger

I de seneste uger har vi set stigende smitte med influenza rundt omkring i verden, og vi ser nu også begyndende tegn på, at influenzasmitten er stigende i Danmark.

16 DEC 2022

Sundhedsstyrelsen forventer en hård influenzasæson særligt set i lyset af de sidste års milde influenzasæsoner. Derfor er det vigtigt, at mange i befolkningen bliver vaccineret mod influenza, inden smitten for alvor tager fat. Det gælder særligt de ældre og sårbare med størst risiko for at blive alvorligt syge af influenza. Det gælder også sundheds- og plejepersonale, som skal være med til at beskytte de ældre og sårbare samt forhindre yderligere belastning af vores sundhedsvæsen og ældrepleje.

Siden 1. oktober har alle på 65 år og derover, personer i øget risiko fx på grund af visse kroniske sygdomme, gravide, sundheds- og plejepersonale samt børn i alderen 2-6 år haft mulighed for at blive vaccineret mod influenza.

Blandt de ældste er der meget høj tilslutning til influenzavaccination, og 81 procent af alle over 65 år er blevet vaccineret. Anderledes ser det ud blandt sundheds- og plejepersonale samt børn i alderen 2-6 år, hvor langt færre har taget imod tilbuddet. Vaccinerne beskytter ikke fuldstændigt mod at blive smittet eller alvorlig syg af influenza, og derfor kan en høj tilslutning blandt de ældre ikke stå alene.

”Det er vigtigt, at ansatte i sundheds- og plejesektoren bliver vaccineret, hvis de har kontakt til sårbare og ældre borgere eller patienter i almindelighed i dagligdagen. Vi tilbyder personalet vaccination mod både influenza og covid-19 både for at beskytte dem selv mod at blive syge og for at beskytte de personer, som de skal tage sig af, der kan være i øget risiko for et alvorligt forløb med influenza eller covid-19”, siger sektionsleder Kirstine Moll Harboe.

Et pust inden jul - Vaccination af børn i alderen 2-6 år

Det er kun hvert femte barn (21 procent) i alderen 2-6 år, som er vaccineret mod influenza denne sæson. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børnene bliver vaccineret, inden influenzasmitten blusser op, og vi alle skal mødes på tværs af generationer i julen. Det vil både gavne det enkelte barn, som kan undgå at blive syg med influenza, og det er også med til at nedbringe smitten og beskytte ældre familiemedlemmer, eller helt små søskende, som kan være i risiko for et alvorligt sygdomsforløb.

Vaccination mod influenza til børn gives som næsespray med et pust i hvert næsebor. Hvis dit barn ikke tidligere er vaccineret mod influenza, skal barnet have to vaccinationer, som skal gives med 28 dages mellemrum. Derfor er 21. december 2022 den sidste dag, hvor du kan få dit barn vaccineret 1. gang for at nå at få 2. vaccination, inden det gratis tilbud udløber.

Det er nemt at blive vaccineret

Der er fortsat langt over 1.000 vaccinationssteder fordelt over hele landet, så der er mange forskellige tilbud med og uden tidsbestilling, som kan benyttes af alle, der anbefales vaccination i denne efterårs- og vintersæson. Regionerne har fortsat vaccinationscentre åbne, ligesom mange praktiserende læger også fortsat tilbyder vaccination, og endelig er det også muligt at blive vaccineret på apoteker i nogle dele af landet.

Nogle arbejdspladser i regioner og kommuner med sundheds- og plejepersonale som fx sygehuse tilbyder vaccination direkte på arbejdspladsen.

Sundhedsstyrelsens Danmarkskort bliver løbende opdateret, så man kan se, hvor og hvornår det er muligt at blive vaccineret.

Danmarkskortet: her kan du blive vaccineret

Se seneste statusopgørelse over vaccinationsudrulningen