xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Personer i særlig risiko kan igen blive gratis vaccineret mod pneumokokker

Hvis du er i særlig risiko for at få lungebetændelse og andre alvorlige sygdomme på grund af pneumokokbakterier, kan du blive vaccineret gratis mod pneumokokker. Tilbuddet er til dem, der ikke nåede at få en gratis vaccination mod pneumokokker i efteråret, før der kom global mangel på vaccinerne. Der er nu vacciner til rådighed igen.

18 FEB 2021

Tilbuddet om den gratis vaccination trådte i kraft sidste år. Det skal sikre, at alle der er fyldt 65 år, børn med udvalgte kroniske sygdomme og andre borgere, der er i særlig risiko for svær pneumokoksygdom, ikke bliver ramt af sygdommen under COVID-19 epidemien. Pneumokokker er bakterier, der kan forårsage meningitis, blodforgiftning og lungebetændelse. 

”Der var en stor efterspørgsel efter at få en vaccination sidste år, da vi første gang tilbød vaccination. Derfor er vi glade for, at det nu igen er muligt at tilbyde en vaccination til de personer, som er i øget risiko for alvorlig pneumokoksygdom, og ikke nåede at få vaccinen i efteråret”, fortæller enhedschef og overlæge Bolette Søborg. 

Hvis du er en af dem, der kan få den gratis vaccination, så skal du ringe og bestille tid til vaccinationen der hvor du plejer at blive vaccineret. Vaccinationen kræver kun et enkelt besøg hos lægen, da du kun skal have et stik. Vaccinationen beskytter i op til 6 år. Hvis du blev vaccineret mod pneumokokker i efteråret, skal du derfor ikke vaccineres igen. 

Alder og kronisk sygdom har betydning for, hvor sårbar man er over for pneumokokker. Det er samtidig faktorer, der gør, at man er i øget risiko for et alvorligt forløb med COVID-19. Vaccinationen mod pneumokokker skal sikre, at man ikke samtidig rammes af en alvorlig pneumokok-infektion under COVID-19-epidemien. 

 

Sådan får du vaccinationen mod pneumokokker

  • Du kan blive vaccineret mod pneumokokker hos din egen læge, eller der hvor du plejer at blive vaccineret.
  • Vaccinationen er et gratis tilbud til alle, der er fyldt 65 år, samt til børn med udvalgte kroniske sygdomme og andre borgere, som er i særlig risiko.
  • Vaccinen (PPV23) mod pneumokokker beskytter i op til 6 år, og man skal derfor kun vaccineres hvert 6. år.

Læs mere om vaccinationen, og hvem der er omfattet af tilbuddet: www.sst.dk/pv

Bekendtgørelse om gratis pneumokokvaccination: BEK nr. 840 af 10/06/2020