xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold
English

Kun få unge tager stilling til organdonation

I 2021 har der været rekordmange tilmeldinger til Organdonorregistret. Blandt de unge mellem 15 og 19 år er det dog kun 1 ud af 20, der har taget stilling til organdonation. En samtale i familien kan give afklaring og hjælp til at tage stilling.

04 OKT 2021

2021 har allerede nu været et godt år for registrering i donorregistret. Tidligere på året kom det gule sundhedskort som app. Her er man som bruger blevet spurgt, om man har taget stilling til organdonation. Det har betydet, at der alene i juni måned var næsten 52.000 nye registreringer i Organdonorregistret. Normalt er der i gennemsnit mellem 50.000 - 60.000 nye registreringer om året. Det er dog stadig svært at overbevise unge om, at det er en god ide at registrere sig, selvom det siden 2019 har været muligt at registrere sig, når man fylder 15 år. Ca. 15.000 unge mellem 15 og 19 år har registreret deres holdning, hvilket svarer til 5 procent i den aldersgruppe.

Det er ikke til at vide, om spørgsmålet om organdonation pludselig bliver aktuelt for en selv eller ens familie. Skulle det tragiske ske, er det en meget svær situation, hvor der er mange følelser på spil, og det kan være svært for de pårørende at træffe beslutning om organdonation. Hvis man er under 18 år, er det forældrene, der tager den endelige beslutning om organdonation, men det kan være en stor hjælp, hvis de ved, hvad deres barns ønske var.

”Det kan være svært at tænke på sin egen død, især når man er ung. Men vi ved, at det er sværere for de pårørende at træffe beslutning om organdonation, hvis man ikke har taget snakken på forhånd. Derfor opfordrer vi alle – også unge - til at tage snakken med sin familie, selvom det kan være svært”, siger Maria Herlev Ahrenfeldt, sektionsleder i Sundhedsstyrelsen.

Ligesom man kan blive organdonor som ung, kan man som gammel. Alder er med andre ord ikke en hindring for at blive organdonor. Den ældste organdonor, der har været i Danmark, var 92 år.

Organdonationsdag 2021

Den årlige organdonationsdag løber af stablen d. 9. oktober 2021. Dagen er en anerkendelse til alle, der har organdonation tæt på, enten personligt eller i deres arbejde. Der vil være forskellige arrangementer rundt om i landet.

Danskernes holdning til organdonation er fortsat overordnet positiv. Det viser en ny undersøgelse foretaget af bureauet bro for Sundhedsstyrelsen. I undersøgelsen siger otte ud af ti, at de har en positiv eller meget positiv holdning til organdonation. Opgørelser i Organdonorregistret viser samtidig, at hver fjerde dansker har registreret deres holdning.

Se faktaark med Holdningsundersøgelsen 2021

Læs mere om organdonationsdagen

Sundhedsstyrelsen har udgivet en folder om organdonation, der skal gøre det nemmere at træffe et valg om organdonation:

Organdonation - tag stilling