xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Plejehjems­beboere kan nu blive vaccineret med en 3. dosis mod COVID-19

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at revaccination af beboere på plejehjem starter nu, da de er i øget risiko for et alvorligt forløb af COVID-19. Det sker på baggrund af nye udmeldinger fra de europæiske lægemiddelmyndigheder og det europæiske smitteagentur. Vaccinerne beskytter fortsat godt, så for alle andre er der på nuværende tidspunkt ikke behov for revaccination.

03 SEP 2021

De europæiske lægemiddelmyndigheder (EMA) anbefaler, sammen med det europæiske smitteagentur (ECDC), at alle europæiske lande begynder at lægge konkrete planer for udrulning af revaccination. 

Både EMA og ECDC fremhæver, at vaccinerne fortsat beskytter godt, og at der på nuværende tidspunkt ikke er behov for revaccination til den brede befolkning, men ECDC anbefaler i en ny rapport, at man bør beskytte dem, der er i størst risiko for alvorlig sygdom. ECDC fremhæver, at man bør overveje revaccination af personer med stærkt svækket immunforsvar og plejehjemsbeboere. 

Sundhedsstyrelsen har allerede iværksat revaccination af udvalgte patienter med stærkt svækket immunforsvar. På baggrund af den nye rapport fra ECDC og Sundhedsstyrelsens gennemgang af eksisterende viden anbefaler Sundhedsstyrelsen nu revaccination af plejehjemsbeboere. 

”Plejehjemsbeboerne var nogle af de første, vi vaccinerede i Danmark, og vi ved, at niveauet af immunitet falder over tid. Samtidig ved vi, at særligt ældre kan have et svækket respons på vaccination. Med den viden og i lyset af at vi nu ser en stigende smitte på plejehjemmene, så går vi i gang med revaccination. Vi ønsker at beskytte beboerne bedst muligt mod et alvorligt forløb af COVID-19,” siger vicedirektør i Sundhedsstyrelsen, Helene Bilsted Probst. 

Sundhedsstyrelsen er i dialog med både kommuner og regioner om den kommende udrulning af revaccinationsindsatsen. Beboere på plejehjem vil få tilbudt et 3. stik på deres plejehjem, som en del af regionernes udkørende enheder. 

”Revaccination af beboerne på plejehjem vil begynde i den kommende uge. Vi har vaccinerne, og vi har heldigvis allerede erfaring med udrulning af vaccination på plejehjem. Fra 1. oktober vil plejehjemsbeboerne også blive vaccineret mod influenza,” siger Helene Bilsted Probst.

Smitte på plejehjem

Særligt i de seneste uger har vi set en øget tendens til smittetilfælde på plejehjem, hvor langt størstedelen er vaccinerede. På landets plejehjem er vaccinationsgraden 96 %, og dermed er stort set alle tilfælde af smitte påvist efter vaccination. Dette kan være et tidligt fingerpeg om, at der er behov for at øge beskyttelsen på plejehjemmene igennem revaccination. Det let stigende antal nye smittede på plejehjem kan ikke alene forklares ved yderligere genåbning af samfundet. Der er blandt andet i uge 34 konstateret smitte på 15 forskellige plejehjem rundt i landet.

COVID-19 tilfælde blandt plejehjemsbeboere

 

En langsigtet plan for revaccination

Sundhedsstyrelsen vil i løbet af de kommende uger melde en samlet plan ud for, hvordan udrulningen af revaccination kommer til at forløbe. Det er en forudsætning for en bred revaccinationsindsats, at vaccinerne godkendes til brug for et 3. stik af Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA). EMA er i gang med at gennemgå data med henblik på anvendelse af mRNA vaccinerne til generel revaccination.

”Vi forventer at personale i sundhedsvæsenet og på plejehjem vil være nogle at de næste der tilbydes revaccination, fordi de også var i blandt de første vi vaccinerede. Vaccinerne er fortsat enormt effektive, så vi starter med de grupper med det største behov og alle andre må lige have lidt tålmodighed,” siger Helene Bilsted Probst.

Læs udmeldingerne fra EMA og ECDC:

ECDC: Interim public health considerations for the provision of additional COVID-19 vaccine doses

EMA: ECDC and EMA highlight considerations for additional and booster doses of COVID-19 vaccines

Læs Sundhedsstyrelsens:

Anbefalinger for revaccination af personer med særligt svækket immunforsvar