xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Få inspiration til at arbejde med værdighed i ældreplejen

Sundhedsstyrelsen har samlet fortællinger, film og praktiske erfaringer fra kommuner rundt i Danmark, som fagpersoner på ældreområdet kan bruge i deres arbejde. Her er der gode eksempler på, hvordan man kan give en værdig ældrepleje til mennesker, der er i den sidste del af livet.

19 MAJ 2021

I den nye samling af inspirationsmateriale er der eksempler på gode tiltag og erfaringer fra kommuner rundt i hele landet. Eksemplerne handler om de tilbud, der er for de ældre, der modtager besøg af hjemmeplejen eller bor i en plejebolig. Samlingen er kaldt ”Viden om værdighed”, og den skal give ledere og medarbejdere i både den private, selvejende og offentlige ældrepleje i kommunerne inspiration til at prøve nye tiltag eller tilgange, der bygger på andre fagpersoners viden og gode erfaringer. 

”Der findes virkelig mange lærerige eksempler fra landets kommuner, hvor der er gode indsatser og projekter i gang. Det kan både være store udviklingsprojekter – men det kan også være enkle justeringer i den daglige praksis, som har stor virkning i dagligdagen for de ældre borgere. Den viden og de erfaringer, man ligger inde med de enkelte steder, bliver ofte ikke delt med andre. Den vidensdeling vil vi gerne hjælpe på vej, og samtidig sikre at det sker på et fagligt grundlag,” siger programleder i Videnscenter for værdig ældrepleje, Kari Rose Holm.  

”Viden om værdighed” indeholder for eksempel beskrivelser af, hvordan man kan skabe fælles oplevelser i naturen, enten ved at tage på tur eller ved at bringe naturen ind i boligen – og beskrivelser af hvordan man i et større perspektiv kan organisere arbejdet og arbejde sammen på tværs, så alle får glæde af nye tiltag. 

”Der er mange opgaver at have blik for i ældreplejen i Danmark. Der skal for eksempel både være fokus på fysisk, psykisk og social trivsel samt livskvalitet og selvbestemmelse for ældre borgere. Der skal sikres tværfaglighed, kvalitet og sammenhæng i indsatserne, og der skal sikres et godt pårørendesamarbejde og meget andet. Der er meget, vi kan lære af hinanden som fagprofessionelle, og det kan man blandt andet gøre nu gennem samlingen af film og fortællinger. Vi håber, at ”Viden om værdighed” kan blive et sted, hvor fagpersoner deler viden og henter inspiration,” siger Kari Rose Holm

”Viden om værdighed” er et af de nye initiativer i Videnscenter for værdig ældrepleje. Der vil løbende blive tilføjet nye cases og film frem til 2023.

Find film og få mere til inspiration i samlingen:

Viden om værdighed

De casefilm, der er i den ny samling til inspiration, kan desuden også bruges på fælles temadage og kurser, ligesom de kan kombineres med de e-læringskurser, Videnscenter for værdig ældrepleje har udgivet til fri afbenyttelse.

Læs mere om e-læring: Læring om værdighed, og hvordan du deltager