xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

To nye D-vitamin­anbefalinger til børn og voksne

Fødevarestyrelsen anbefaler nu, at børn skal fortsætte med D-vitamindråber hver dag, til de fylder 4 år, og at alle over 4 år skal tage D-vitamin fra oktober til april. Det skyldes, at vi ikke får nok D-vitamin gennem vores mad. Sundhedsstyrelsen har derfor opdateret informationen til forældre til småbørn og til blandt andet sundhedsplejersker og praksispersonale.

21 DEC 2020

Små børn skal have D-vitamin året rundt, til de fylder fire år

Undersøgelser af små børns kost fra Danmarks Tekniske Universitet (DTU) viser, at børn i 2-3 års alderen ikke får nok D-vitamin gennem den mad, de spiser. Der er ikke data for børn i 3-4 års alderen, men forskernes vurdering er, at mængden af mad, som børn i den alder spiser, også er så lille, at det er svært at komme op på det anbefalede indtag af D-vitamin. De nye anbefalinger skal sikre, at børn får den anbefalede mængde D-vitamin, som er 10 mikrogram dagligt. 

Derfor anbefaler Fødevarestyrelsen og Sundhedsstyrelsen nu, at forældre giver barnet D-vitamindråber hver dag i to år længere end tidligere anbefalet. Det vil sige, indtil barnet fylder 4 år. 

”Selvom vi danner D-vitamin i huden med hjælp fra solens stråler i sommerhalvåret, er det vigtigt, at små børn får tilskud af D-vitamin i de første fire år, fordi det er en periode, hvor de vokser meget, og hvor knoglerne gøres stærke. Derfor har vi sammen med Fødevarestyrelsen ændret anbefalingerne, så de gælder frem til, at barnet fylder 4 år. Tilskuddet med D-vitamin bør fortsat gives som D-vitamindråber,” siger Annette Poulsen, sundhedsplejerske i Sundhedsstyrelsen. 

Forældre, der har fulgt de nuværende anbefalinger og derfor er stoppet med at give barnet D-vitamindråber, da barnet blev 2 år, anbefales at begynde med at give barnet D-vitamindråber igen hele året, frem til barnet fylder 4 år, og herefter give tilskud i vintermånederne, fra oktober til april.

Hvis forældrene i stedet for D-vitamindråber ønsker at give barnet en multivitaminpille, skal barnet ikke have D-dråber.

Alle voksne og børn over 4 år anbefales at tage D-vitamintilskud i vinterhalvåret 

Fødevarestyrelsen anbefaler derudover, at alle voksne og børn over 4 år tager et tilskud på mellem 5-10 mikrogram D-vitamin i vinterhalvåret fra oktober til og med april. 

Baggrunden for denne anbefaling er, at en undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse har vist, at D-vitaminniveauet falder i den periode, og at knap hver femte dansker har D-vitaminmangel om foråret. 

Nogle befolkningsgrupper anbefales fortsat at tage D-vitamintilskud året rundt

Nogle befolkningsgrupper er i særlig risiko for D-vitaminmangel, og de anbefales derfor fortsat at tage D-vitamintilskud året rundt.   

10 µg D-vitamin dagligt anbefales til:

  • Børn 0 - 4 år (D-dråber, som fra 1½ års alderen kan erstattes af en multivitaminpille til børn, hvis forældrene ønsker dette)
  • Gravide
  • Børn og voksne med mørk hud
  • Børn og voksne som bærer en tildækkende påklædning om sommeren
  • Personer, som ikke kommer udendørs til daglig, eller som undgår sollys

20 µg D-vitamin dagligt kombineret med 800-1000 mg calcium anbefales til:

  • Personer over 70 år
  • Plejehjemsbeboere
  • Personer i øget risiko for knogleskørhed uanset alder

Læs anbefalingerne om D-vitamin: 

Anbefalinger om D-vitamin

Vitaminer og jerntilskud