xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Gode råd til trivsel og mental sundhed

For mange personer kan det være en udfordring, at mange af de vante rammer i samfundet er ændret under COVID-19 epidemien. Det kan påvirke ens livskvalitet og trivsel. Sundhedsstyrelsen har udarbejdet 11 gode råd til, hvad man kan gøre for at fastholde og styrke sin egen trivsel og mentale sundhed.

25 MAR 2020

Udbrud af smitsomme sygdomme, som den nuværende COVID-19, kan påvirke vores mentale sundhed. Bekymringer for bl.a. smittefare - og krav om at holde afstand - kan føre til ensomhed, tære på sindet og føre til symptomer på stress, depression og udbrændthed. Rammerne for hverdagen er ændret, og uvisheden kan opleves stor. Vi kan dog selv gøre en del for at tage vare på vores egen og vores nærmestes mentale sundhed. 

Sundhedsstyrelsens 11 råd til trivsel og mental sundhed handler bl.a. om at få nok søvn, holde sin hjerne i gang, fokusere på at man kan gøre en forskel for andre, og forsøge at tage en pause fra de mange naturlige bekymringer, bl.a. ved at skrue ned for nyhedsstrømmen. Rådene er til alle, der arbejder hjemme eller er hjemsendt fra skole og institutioner, men også for særligt sårbare grupper, som er isoleret derhjemme. 

”Det slider på ens generelle trivsel, når man går derhjemme og ikke kan mødes med familie og venner som vanligt. Det kan udvikle sig til at være en stress-faktor, og det kan på sigt have betydning for ens psykiske helbred. Derfor har vi udarbejdet en række gode råd, som vi håber, at folk vil tage til sig. Rådene er baseret på vores viden om forhold, der er med til at styrke den mentale sundhed og trivsel,” fortæller enhedschef i Sundhedsstyrelsen Niels Sandø.

I den kommende tid vil Sundhedsstyrelsen supplere med flere materialer, som formidler viden om, hvordan man kan arbejde med at styrke sin egen trivsel og mentale sundhed. Derudover vil der blive udarbejdet materialer med særligt fokus på ældre borgere, særligt ensomme ældre, samt borgere med psykiske lidelser, som på forskellig vis kan blive særligt påvirket af den nuværende situation.

Se materialet  med de 11 gode råd til mental sundhed

Se pjecen om mental sundhed

Gode råd om mental sundhed

Prøv at få sovet og hold en normal døgnrytme

Spis sundt og varieret 

IKON Løbende fod

Hold dig fysisk aktiv

IKON puslespilsbrikker

Hold dig mentalt aktiv

Skab struktur i hverdagen

IKON solopgang

Husk på, at du gør en forskel

IKON mobilsamtale

Hold kontakt med omverden – gør noget sammen på afstand

IKON Nære relationer

Accepter at krisen kan være en belastning for dine nære relationer 

Slap af og tag en pause fra bekymringerne indimellem 

Bebrejd ikke dig selv eller andre for at blive smittet med COVID-19 

 
IKON Advarselstrekant med person - pas på dig selv

Pas på dig selv