xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold
English

Fortsæt din lægemiddelbehandling for hjertesvigt og forhøjet blodtryk

Nogle videnskabelige artikler har rapporteret om overdødelighed hos indlagte patienter med ny coronavirus/covid-19 og forhøjet blodtryk.

20 MAR 2020

Nogle videnskabelige artikler har rapporteret om overdødelighed hos indlagte patienter med ny coronavirus/covid-19 og forhøjet blodtryk.

I andre artikler har der den seneste tid været fremsat teorier om, at visse typer af blodtrykssænkende lægemidler kan føre til mere alvorlige sygdomsforløb hos personer med ny coronavirus/COVID-19. Teorien går på, at lægemidlerne gør nogle celler fx i lungerne mere modtagelige over for ny coronavirus.

Der findes endnu ingen solid, videnskabelig dokumentation for at behandling med disse lægemidler er skadelig for patienter med ny coronavirus/COVID-19. Derimod er der solid viden om, at hvis man stopper sin behandling med blodtrykssænkende medicin, kan det medføre forværring i hjertesvigt og forhøjet blodtryk, samt forøget risiko for apopleksi (slagtilfælde).

”Vi forstår udmærket, at patienter bliver bekymrede, når de hører den type  historier. I Sundhedsstyrelsen vurderer vi - i lighed med Dansk Kardiologisk Selskab og den Europæiske kardiologiske sammenslutning - at det er vigtigere, at patienter, der er i behandling med disse lægemidler, fortsætter deres behandling. Også selvom man oplever symptomer på luftvejsinfektion,” siger farmaceut Simon Tarp.

Der er tale om såkaldte ACE-hæmmere (fx enalapril og ramipril) og angiotensin II-receptorblokkere (ARB, fx losartan). I 2019 var der knap 770.000 i behandling med et af disse lægemidler i Danmark.

Udmeldinger