xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Kommer du hjem fra vinterferie og vil tjekke op på informationerne om den nye coronavirus

Vi har samlet en række gode råd, der besvarer de typiske spørgsmål, vi har fået om den nye sygdom COVID-19.

15 FEB 2020

”Vi har samlet de spørgsmål, vi har fået om den nye coronavirus, på vores hjemmeside og har også en telefonvagt, der kan svare på de generelle spørgsmål. Men generelt er rådet bare at komme godt hjem og komme i skole, på arbejde og hvad man ellers plejer, hvis man er rask,” forklarer Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen. 

Hvis du har været i Kina, eller hvis du har haft tæt kontakt, fx en samtale, med en person, som du ved har været smittet med ny coronavirus, skal du dog være opmærksom på, om du udvikler tegn på sygdom i luftvejene med feber, hoste eller åndenød inden for 14 dage efter hjemkomst. Sker det, skal du blive hjemme og ringe til din læge, vagtlæge eller akuttelefonen. Husk at oplyse, at du har været i Kina.

Inden du tager til læge eller sygehus, er det vigtigt, at du ringer i forvejen, så sundhedspersonalet kan tage de nødvendige forholdsregler i forhold til smittebeskyttelse. Hvis du bliver syg, kan det skyldes meget andet end COVID-19.

Hvis du har været i andre lande end Kina, herunder også omkringliggende lande, er der ingen særlige forholdsregler, du skal tage i forhold til ny coronavirus, heller ikke selv om du får symptomer. Her skal du reagere, ligesom du gør ved almindelig influenza eller andre luftvejssygdomme. Risikoen for, at dine symptomer skyldes ny coronavirus er nemlig meget lille. 

Råd, hvis du skal ud at rejse

”Det bedste råd, hvis du skal ud at rejse og vil beskytte dig mod virus er god håndhygiejne. Så er du godt beskyttet – ikke bare mod ny coronavirus, men også mod andre former for virus. Og så skal man naturligvis undgå tæt kontakt med personer, som er åbenlyst syge med luftvejssymptomer”, forklarer Søren Brostrøm. 

De generelle anbefalinger for at undgå at blive smittet med virus i luftvejene er: 

  • Hold en god håndhygiejne, primært håndvask, evt. hånddesinfektion, hvis hænderne er rene og tørre.
  • Undgå kontakt med personer, der har symptomer på forkølelse og/eller luftvejsinfektion
  • Host eller nys i engangslommetørklæde, alternativt i albuebøjningen

Derigennem beskytter du både dig selv og andre mod smitte.