xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Gode tips til at holde fast i gode vaner med at vaske hænder og holde afstand

Sundhedsstyrelsen har samlet en række tips og gode ideer til, hvordan man ude på skolerne med nemme løsninger kan indrette sig, så eleverne bliver motiveret til at holde fast i de gode vaner med hyppig håndvask og at holde afstand.

29 JUN 2020

De fleste elever ved godt, at de skal holde afstand og vaske hænder ofte eller bruge håndsprit, og de har også et ønske om at gøre det. Alligevel kan det være svært at holde fast i de nye vaner, når hverdagen vender tilbage, og man bliver optaget af andre ting. Men ved hjælp af små simple ændringer, kan man nemt blive bedre til at vaske hænder ofte og holde afstand og dermed undgå smittespredning.

En ny håndbog fra Sundhedsstyrelsen er baseret på adfærdsvidenskab og indeholder helt simple forslag og lette løsninger til, hvordan man på skolerne kan skabe rammer, der gør det nemt at holde afstand og holde en god håndhygiejne uden at tænke for meget over det. Alle forslag er lette at implementere, vedligeholde og kræver få midler.

Håndbogen giver forslag til, hvordan man kan undgå smittespredning, når eleverne møder ind og når de holder pauser. Situationer, der normalt er forbundet med sammenstimling, der er en velkendt årsag til smittespredning. Desuden er der forslag til, hvordan man undgår berøring med håndtag, kontakter og andre kontaktpunkter, der også er årsag til smittespredning.

”På skolerne har man været rigtigt gode til hurtigt at omstille sig og få rammerne på plads, så eleverne kunne møde ind til en tryg hverdag. Og eleverne har også været virkelig gode til at tage de nye råd til sig, det gælder både rådene om at vaske hænder ofte og bruge håndsprit og rådene om at holde afstand og undgå kram og tæt kontakt med vennerne. Det kan de godt være stolte af. Men vi ved også, at selvom de gode intentioner er der, kan det være svært at holde fast på længere sigt. Når hverdagen indfinder sig, så glemmer man nemt at holde fast i de gode vaner og her kan håndbogen være en hjælp”, siger Niels Sandø, enhedschef i Sundhedsstyrelsen”.

Formålet med håndbogen er at inspirere og give gode råd til, hvordan man på skolerne kan sikre, at alle holder fast i de gode vaner, også på længere sigt. Den bliver sendt ud til skoleledelsen på alle grundskoler, så de kan bruge den i forbindelse med skolestart efter sommerferien.

Håndbogen er udarbejdet af INudgeyou for Sundhedsstyrelsen og en række skoler har været med i udviklingen af de forskellige forslag.

Undgå smitte på skolen. Inspiration til lette løsninger