xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold
English

Voksne bliver nu tilbudt gratis vaccination mod mæslinger

Danmark er blandt de lande, hvor mæslinger ifølge WHO er udryddet. Det skyldes blandt andet et effektivt børnevaccinationsprogram. Men der er faktisk relativt mange voksne danskere, der ikke er vaccineret mod mæslinger.

23 FEB 2018

Danmark er blandt de lande, hvor mæslinger ifølge WHO er udryddet. Det skyldes blandt andet et effektivt børnevaccinationsprogram.

Men der er faktisk relativt mange voksne danskere, der ikke er vaccineret mod mæslinger. Og nu bliver denne gruppe af voksne tilbudt den såkaldte MFR-vaccine, der også beskytter mod fåresyge og røde hunde. Man kan blive vaccineret, hvis man ikke allerede er blevet det som barn, og hvis man ikke har haft mæslinger – har man det, er man nemlig immun og kan ikke blive smittet igen.

Når man som dansker rejser til lande, hvor mæslingevirusset i langt højere grad cirkulerer, er man i højere risiko for at møde det og blive syg, hvis man ikke er vaccineret eller tidligere har haft mæslinger. Det gælder også, når man rejser til lande inden for Europas grænser.

”Vi er enormt glade for, at vi nu kan tilbyde gratis MFR-vaccination til voksne,” siger Bolette Søborg, overlæge i Sundhedsstyrelsen. ”Selvom mæslinger er det, der kaldes ’elimineret’ i Danmark, så vil der trods alt stadig fra tid til anden opstå tilfælde af mæslinger. Ofte vil der være tale om tilfælde, hvor danskere er blevet smittet på rejser. Som vaccineret er man selv beskyttet mod sygdommen og desuden med til at beskytte børn, der ikke kan blive vaccineret, fx fordi de er for små eller særligt sårbare. De børn risikerer at blive alvorligt syge, hvis de bliver smittet.”

Vaccinationstilbuddet gælder fra 1. april 2018, og man kan blive gratis vaccineret hos sin praktiserende læge eller på en privat vaccinationsklinik.