Engelsk

Store kommunale forskelle på antallet af klamydiatilfælde

Antallet af fundne klamydia-tilfælde er steget i 2016. Samlet set er der fundet 34.132 tilfælde af klamydia, men en ny opgørelse fra Sundhedsstyrelsen viser, at der er stor forskel på, hvor stor andelen af diagnosticerede er i de enkelte kommuner.

07 SEP 2017

Antallet af fundne klamydia-tilfælde er steget i 2016. Samlet set er der fundet 34.132 tilfælde af klamydia, men en ny opgørelse fra Sundhedsstyrelsen viser, at der er stor forskel på, hvor stor andelen af diagnosticerede er i de enkelte kommuner.

Der er stor forskel på, hvor stor en andel af unge i alderen 15 – 29 år, der er blevet diagnosticeret med klamydia i de enkelte kommuner. I Ishøj kommune er det for eksempel 14 unge, der er testet positivt ud af 1000 unge, mens tallet er 33 i Frederiksberg kommune. Landsgennemsnittet for unge i alderen 15 – 29 år er 26 tilfælde per 1000 personer.

Se Sundhedsstyrelsens opgørelse over andelen af unge, der er testet positive i de enkelte kommuner. 

”De enkelte kommuner bør vurdere, om der er særlige årsager til, at der er det antal smittede i deres kommune, som der er, og om der er behov for en yderligere indsats. Et højt tal kan jo være positivt, hvis det er et tegn på, at der er gjort en ekstra indsats for at undersøge flere for klamydia. Men det kan også være et udtryk for, at der er mange smittede i kommunen. Ligeledes kan et lavt niveau både være positivt og negativt.” siger Niels Sandø, chefkonsulent i Sundhedsstyrelsen. 

Overordnet tyder tallene på, at der fortsat er behov for at sætte fokus på kondombrug, på test og behandling for klamydia samt på opsporing af eventuelle smittede partnere. Da de fleste tilfælde af klamydia optræder uden symptomer, og derfor er det vigtigt, at man bliver testet, hvis man har udsat sig selv for smitterisiko ved at have ubeskyttet sex med en ny partner.

”Klamydia kan forebygges ved brug af kondom, og derfor går vi ud med en kampagne i denne uge, der skal opfordre unge til at bruge kondom og gøre opmærksom på de mulige konsekvenser ved at få klamydia. Vi opfordrer også personer med risikoadfærd til at blive testet og behandlet, hvis de har en infektion, og ved at de også får deres partnere testet”, siger Niels Sandø.  

Tallene for registrerede klamydiatilfælde er opgjort af Statens Serum Institut for Sundhedsstyrelsen.

Ubehandlet klamydia kan medføre:

  • Nedsat fertilitet og ufrivillig barnløshed 
  • Graviditet uden for livmoderen
  • Kroniske underlivssmerter hos kvinder
  • Betændelse i bitestikler blandt mænd

Klamydia er fortsat en sygdom, som især findes blandt unge, idet 8 ud af 10 tilfælde bliver fundet blandt unge i alderen 15–29 år. Der er forskel på, hvordan piger og drenge bliver testet for, om de har klamydia. Pigerne skal have en såkaldt vaginalpodning, mens drenge kan tage en urinprøve.