×

Sådan sammensætter du maden på offentlige institutioner

Oprettet 6. januar 2016, Opdateret 21. januar 2016

Hvordan sammensætter man den sundeste menu for vuggestuebørn, plejehjemsbeboere eller sygehuspatienter? Og hvad nu, hvis menuen skal dække alle måltiderne på en døgninstitution? 

De spørgsmål og mange flere bliver besvaret i en opdateret udgave af bogen ”Anbefalinger for den danske institutionskost”, som Fødevarestyrelsen, Sundhedsstyrelsen og DTU Fødevareinstituttet står bag.

Med den nye udgave af ”Anbefalinger for den danske institutionskost” i hånden kan administratorer, læger, sygeplejersker, sygehjælpere, økonomaer, ernæringsassistenter, kliniske diætister og andre med ansvar for kosten på offentlige institutioner sikre sig, at de har den nyeste viden om kost og ernæring, når måltiderne skal planlægges.

Den mad, der serveres på de offentlige institutioner, skal både være sund, smage godt og se indbydende ud. Måltidet spiller nemlig en afgørende rolle for både raske og syge menneskers trivsel og helbred. 

Bogen giver landets institutioner konkret vejledning og inspiration til, hvordan de kan prioritere og skabe rammerne for det gode måltid i dagligdagen. Desuden bruges bogen som en grundlæggende lærebog for professionsbachelorer indenfor ernæring og sundhed.

Vigtigt at skelne mellem rask og syg

Et af bogens vigtigste pædagogiske budskaber er, at det er nødvendigt at skelne mellem kost til raske og kost til syge. Maden til raske med normal appetit skal følge de officielle kostråd og de generelle principper for sund mad. 

Maden til patienter skal derimod indgå som en vigtig del af behandlingen. Derfor bør man i højere grad tage hensyn til deres særlige behov for energi og næringsstoffer, når man planlægger patienters kost – og det kan man få hjælp til i bogen. 

Fakta

Den nye – og femte – udgave af "Anbefalinger for den danske institutionskost" indeholder blandt andet de nye officielle kostråd, de Nordiske Næringsstofanbefalinger fra 2012 og data fra de seneste undersøgeler af danskernes kostvaner. 

Bogen er opdateret i et samarbejde mellem Fødevarestyrelsen, Sundhedsstyrelsen og DTU Fødevareinstituttet. 

Bogen udkom første gang i 1995. Seneste udgave er fra 2009.

Links

Bogen findes i elektronisk udgave:

Anbefalinger for den danske institutionskost

Bogen kan desuden bestilles hos Komiteen for Sundhedsoplysning