xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Risiko for alvorlig forgiftning med D-vitamin dråber

Firmaet InnoPharma har trukket økologiske D-vitamin dråber af mærket ”Inno Pharma vitamin D3-dråber” tilbage, idet der er påvist et indhold af D-vitamin, der er 75 gange for højt. Produktet er markedsført til spædbørn og til gravide og er solgt via Helsam, Matas og via internettet.

22 JUL 2016

Alle, der har fået ’Vitamin D3-dråber’ fra Inno Pharma, skal omgående stoppe med at indtage kosttilskuddet og andet D-vitamin, inkl. multivitaminer med indhold af D-vitamin.

Flasken skal smides ud eller returneres i butikken.

Hvis du eller dit barn har taget D-vitamindråber fra Inno Pharma og du har spørgsmål om hvordan du skal forholde dig, kan du ringe til Giftlinjen på 82 12 12 12.

Hvad skal du gøre, hvis dit barn har fået D-dråber fra Inno Pharma

Har dit barn fået ’Vitamin D3-dråber’ fra Inno Pharma i mere end få dage/en uge, skal barnet undersøges, da dråbernes indhold af D-vitamin er sundhedsskadeligt. 

Hvis barnet har symptomer på forgiftning – det kan være, at barnet er pylret, gylper meget eller kaster op, er utilpas, græder, er sløvt, tisser meget, enten har forstoppelse eller diarre, ikke tager på – skal forældrene kontakte egen læge eller vagtlæge.

Hvis barnet INGEN symptomer har og har fået dråber fra denne flaske mere end en uge/få dage, skal barnet have taget en blodprøve via praktiserende læge næste hverdag. Ring til lægen, som vil bestille blodprøven, som de fleste steder skal tages på sygehuset. 

Hvad skal du gøre, hvis du har taget D-dråber fra Inno Pharma

Har du fået ’Vitamin D3-dråber’ fra Inno Pharma i en uge eller længere, skal du kontakte egen læge for at få taget en blodprøve, da dråbernes indhold af D-vitamin er sundhedsskadeligt.

Man skal holde pause med al slags D-vitamintilskud, indtil andet aftales med lægen. Hvor længe afhænger af blodprøvesvaret.

Hvis man er på ferie i udlandet, gælder samme forholdsregler.

Det skal understreges, at det kun er "Inno Pharma vitamin D3-dråber", der udgør en risiko. Forældre, der giver D-vitamindråber af andre mærker til deres børn, skal fortsætte med at gøre det som hidtil.

Du kan læse mere om produktet på Fødevarestyrelsens hjemmeside.

Hvis du har venner eller familie, som ikke forstår dansk eller engelsk, så beder vi om at du deler denne vigtige information på jeres fælles sprog. Vi takker for din hjælp.

Til sundhedspersonale

Sundhedsstyrelsen har udsendt denne meddelelse til læger.

Det skal præciseres, at spædbørn, der har behov for opfølgende kontrol af blodprøver, skal følges på pædiatrisk afdeling.

Dansk Pædiatrisk Selskab har udarbejdet en ny retningslinje for håndtering af børn med D-vitaminforgiftning: Behandlingsvejledning til børneafdelingerne