xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Færre unge får kondylomer

Sundhedsstyrelsen har opgjort, hvor mange personer der er blevet behandlet for kondylomer (kønsvorter). Opgørelsen viser et meget markant fald i antallet af tilfælde fra 2009 til 2015.

13 OKT 2016

Sundhedsstyrelsen har opgjort, hvor mange personer der er blevet behandlet for kondylomer (kønsvorter). Opgørelsen viser et meget markant fald i antallet af tilfælde fra 2009 til 2015. Faldet ses især blandt unge kvinder og mænd i alderen 15 – 19 år og 20 – 24 år. Faldet har forbindelse med indførslen af HPV-vaccination blandt piger. Kønsvorter er dog stadig en af de mest udbredte seksuelt overførte sygdomme, og i 2015 var der 13.817 personer som blev behandlet for sygdommen.

Alle piger, der er mellem 15 og 19 år, har fået tilbud om HPV-vaccination, enten som del af børnevaccinationsprogrammet eller som del af det indledende catch-up program. Den hidtidige HPV-vaccine, som blev anvendt fra slutningen af 2008 – februar 2016, har både beskyttet mod livmoderhalskræft, og samtidig også mod kondylomer.

”Det er positivt, at se at der fortsat er et fald i forekomsten, og at udbredelsen nu er lille blandt de unge. Vi ved, at kondylomer eller kønsvorter er meget smitsomme, og kan være meget generende at have og svære at slippe af med igen”, siger Niels Sandø, chefkonsulent i Sundhedsstyrelsen. 

Tallene viser, at det kraftigste fald i antallet af kondylomer ses i de aldersgrupper af pigerne, der har fået et tilbud om gratis HPV-vaccination. Det er værd at bemærke, at faldet kan ses både hos mænd og kvinder i aldersgruppen 19 - 29 år, og dermed ser det ud til, at vaccination af piger/kvinder også indirekte beskytter de drenge/mænd, de er sammen med seksuelt.

Blandt mænd og kvinder i alderen 30 – 49 år har der været en stigning i antallet, der er smittet med kondylomer. Dog har der været et fald blandt 30 – 34 årige kvinder (hvor de 30 og 31 årige har modtaget tilbud om gratis vaccination), og der ses et mindre fald blandt de 40- 44 årige mænd i 2015. 

Sundhedsstyrelsen følger løbende forekomsten af kondylomer i de unge aldersgrupper.

Om opgørelsen

Viden om personer behandlet for kondylomer fremkommer ved at kombinere data fra registre over receptpligtig medicin og patienter i sygehusbehandling.

Fakta

  • Kondylomer er stadig en af de store seksuelt overførte sygdomme, og der var i 2015 13.817 personer der modtog behandling for denne sygdom.
  • Kondylomer skyldes smitte med HPV-virus, hovedsageligt de 2 HPV typer 6 og 11, som HPV vaccinationsprogrammet har omfattet frem til 2016.
  • Kondylomer smitter primært ved seksuel kontakt, og medfører, at der kommer vorter på kønsdelene, ligesom de kan komme i og omkring endetarmen.
  • Kondylomer medfører ikke smerter, men kan give kløe. 
  • Kondylomer behandles med creme, ligesom de kan fryses, skæres eller fjernes med laserbehandling.
  • Den bedste beskyttelse mod smitte med HPV er konsekvent brug af kondom.

Læs mere

Antal forskellige personer behandlet for kondylomer 2001-2015

Kondylombehandlinger 2001-2015