xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Børn tager skade, når far eller mor drikker for meget

Skader på grund af alkohol rammer andre end den, der drikker. Forestillingen om, at det er en privat sag, hvor meget man drikker, holder ikke stik. Alkoholproblemer rammer navnlig familie og venner og i særlig grad børn, der er afhængige af, at deres forældre kan passe på dem.

03 OKT 2016

Skader på grund af alkohol rammer andre end den, der drikker. Forestillingen om, at det er en privat sag, hvor meget man drikker, holder ikke stik. Alkoholproblemer rammer navnlig familie og venner og i særlig grad børn, der er afhængige af, at deres forældre kan passe på dem. 

”Vi ved, at børn har en langt højere risiko for at blive indlagt på en psykiatrisk afdeling, hvis de har en far eller mor med en alkoholproblem – og de har cirka dobbelt så stor risiko for at forsøge selvmord. Vi ved også, at mange bærer ar fra en sådan barndom med sig ind i voksenlivet,” siger chefkonsulent, Kit Broholm.

Tusinder har følt sig utrygge eller været vidne til vold 

Knap hver femte voksne dansker mellem 18 og 64 år siger, at de som barn eller teenager har boet sammen med nogen, der drak for meget. Det svarer til godt 660.000 mennesker. 

Tallet stammer fra en ny rapport med de danske resultater fra en undersøgelse, der er udført i 19 europæiske lande. Rapporten belyser forskellige aspekter af alkohols indflydelse på samfundet, såsom de 18-64-årige danskeres alkoholvaner, de skader alkohol giver på andre end den, der drikker og danskernes holdninger til alkohol og alkoholpolitiske initiativer.

Rapporten understreger med al tydelighed, at alkohol er et omfattende samfundsproblem. Mere end 200.000 danskere fortæller, at de meget ofte, ofte eller en gang imellem, er blevet efterladt som barn eller teenager i en utryg situation, og mere end 150.000 fortæller, at de meget ofte, ofte eller en gang imellem har været vidne til alvorlig vold. 

”Det understreger vigtigheden af, at alkoholbehandlingen er familieorienteret, og at kommunernes jobcentre, sundhedsplejersker, familiebehandlere, lærere og pædagoger er opmærksomme på at gribe ind, hvis de oplever familier med alkoholproblemer. Vi skal være opmærksomme på, at den liberale alkoholkultur har svære omkostninger for rigtig mange danskere. Ikke bare for den, der får alkoholproblemer eller bliver afhængig, men for familie og venner omkring de, der drikker for meget,” siger chefkonsulent Kit Broholm

Rapporten er udarbejdet for Sundhedsstyrelsen af Statens Institut for Folkesundhed, Syddansk Universitet.

Rapport: Alkohol i Danmark 2015 - Vaner, skader på andre og holdninger

Anonym rådgivning om alkoholproblemer hos Alkolinjen

Følg kampagnen 'Ser du bare til?' på Facebook

Læs mere om børnefamilier med alkoholproblemer