xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Forstå din teenagers hjerne

Hjernen er både kompliceret, kompleks og knudret, men vi ved efterhånden mere der kan hjælpe os til at forstå lidt af en teenagers hjerne.

Vores hjerne har enormt mange funktioner. De mest komplicerede kaldes de eksekutive eller den civiliserede del af vores hjerne. De eksekutive funktioner ligger i frontallapperne, og de gør det muligt for os at anvende vores kompetencer. De er også med til at kontrollere vores adfærd, regulere vores følelser, og de giver os tidsfornemmelse, og når vi bliver født, har vi endnu ikke udviklet disse funktioner.

Skiftet fra 10-års alderen til puberteten

Jo ældre barnet bliver, desto mere lærer det at styre sine følelser. Når børn er 10 år og ældre, har de udviklet sig så meget, at de har kontrol over en lang række vigtige egenskaber: De tager ansvar og behøver ikke blive mindet om, at de skal læse lektier, de kan selv organisere deres indhold i skoletasken og de husker, hvilken dag de skal til deres fritidsinteresse. De har en forståelse for, hvordan man taler til voksne og til sine forældre.

 

Når barnet kommer i puberteten, kan det for nogle forældre føles som et lyn fra en klar himmel. En teenager har et større søvnbehov, og samtidig kan han/hun ofte virke forvirret, reagerer på sine følelser og begynde at vise attitude.

Puberteten er en form for krise, som dit barn gennemgår både indvendigt og udvendigt. Hjernen arbejder på at placere alt det, som dit barn har lært indtil nu, de rette steder. Det er blandt andet derfor, at en teenager har mere brug for søvn og fred.

”Han er meget inde i sin egen verden, og det har han ikke været før. Jeg har en indre monolog, der kører 24/7 om, hvad jeg både synes, han skal og bør gøre, men også hvad jeg tror, at han gør og vil gøre”

Far til pige på 13 år og dreng på 15 år.

Kilde: Undersøgelse blandt forældre til teenagere, Epinon for Sundhedsstyrelsen 2021

De fleste har oplevet en krise eller kan sætte sig ind i, hvad der sker i kroppen og sindet, når man gennemgår en livsomvæltende begivenhed. Alle kriser betyder, at hjernen er på overarbejde og behøver aflastning. Det er det samme, som et ungt menneske i pubertet oplever.

Aflast din teenager

Det er værd at huske på, hvad dit barn gennemgår, når man bliver frustreret over din teenager, der smækker med dørene og har humørsvingninger. Deres krop og hjerne er i “krise”, og de er stopfyldt med hormoner. Det er vigtigt, at have forventninger til sit barn, men der er måske brug for at ændre dem en anelse. Du kan være med til at hjælpe dit barn ved at give det forståelse, anerkendelse og ro.

Læs også: Ekspertens tips til struktur og aflastning

Spørgsmål kan stresse

For mange spørgsmål blive belastende for en teenager, selvom de kommer af en god intention. Det kræver nemlig både overblik og overskud at svare på spørgsmål, og selvom det kan virke let at svare, er det ikke ensbetydende med, at det er sådan din teenager opfatter det. I en situation, hvor man er overbelastet, har vi alle egentligt behov for, at en anden tager styringen, og det bliver en belastning, hvis man skal til at forklare sit manglende overskud og ikke-eksisterende energi.

Læs også: Vær nysgerrig, når I taler sammen

Dit barn får styr på sit liv igen

Puberteten er midlertidig, og den værste pubertetsbølge er ovre, når dit barn er ca. 16 år, men for nogle kan puberteten vare helt ind til de er 18 år. Uanset hvad bliver din teenager lige så stille og roligt bedre til at håndtere processen med at blive voksen. Du vil opdage, at dit barn begynder at rydde op af sig selv, lærer at vaske tøj, gøre rent og holder sine aftaler.

Læs også: Teenagehjernens udvikling

Opdateret 24 MAR 2022