xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Sådan forebygger du fødevareallergi hos spædbørn

Sundhedsstyrelsen har revideret anbefalingen for forebyggelse af fødevareallergi hos spædbørn.

09 JUN 2022

Sundhedsstyrelsen anbefaler nu at give højt hydrolyseret modermælkserstatning i første uge af barnets liv, til spædbørn, der har behov for at få tilskud af modermælkserstatning.

”Formålet med at ændre anbefalingen er, at følge de europæiske anbefalinger for at forebygge mælkeallergi og gælder uanset, om barnet er disponeret for allergi eller ej. Fra anden leveuge kan man give den almindelige komælksbaserede modermælkserstatning, hvis barnet ikke bliver ammet eller har brug for tilskud”, forklarer sundhedsplejerske Annette Poulsen.

Sundhedsstyrelsen har revideret anbefalingerne på baggrund af en gennemgang af den videnskabelige litteratur på området, foretaget af det europæiske selskab for allergologi (EAAIC).

Gennemgangen har ikke fundet evidens for, at brug af højt hydrolyseret modermælkserstatning efter første leveuge forebygger allergi hos spædbørn. Fra anden leveuge kan man derfor give almindelig modermælkserstatning, enten som fuld ernæring eller som supplement til modermælken. Hvis forældrene foretrækker at fortsætte med at give barnet højt hydrolyseret modermælkserstatning, kan de vælge det.

Når barnet begynder at få anden mad end mælk, tidligst fra fire måneder og senest ved seks måneder, kan alle fødevarer introduceres lidt efter lidt i en konsistens, som barnet kan spise. Forekomsten af allergi over for æg kan mindskes ved fra 4-6 måneders alderen at give barnet et halvt lille hårdkogt æg sammen med anden mad to gange om ugen.

Gravide og ammende anbefales at spise varieret og efter de officielle kostråd. Der er ingen grund til at fravælge potentielle allergifremkaldende fødevarer, da der ikke er noget, der tyder på, at det nedsætter risikoen for, at barnet udvikler fødevareallergi.

Læs de nye anbefalinger her

 

15. august 2022: Overskrift justeret fra 'allergi' til 'fødevareallergi'