xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold
English

Vaccinerne åbner for en mere normal hverdag for ældre – og letter arbejdet i sundheds­væsenet

Vaccinationsindsatsen skrider stille og roligt frem. Mere end 600.000 borgere er nu vaccineret første gang. Og på plejehjemmene er de fleste ældre beboere færdigvaccinerede, og dermed godt beskyttet mod COVID-19. Det samme gælder for en stor del af personalet på blandt andet sygehuse, plejehjem og sociale institutioner. Derfor er vi nu i en situation, hvor vi gradvist kan lempe på udvalgte retningslinjer, på de steder, hvor en stor andel af beboere og personale er færdigvaccinerede.

18 MAR 2021
Vaccinationsindsatsen skrider stille og roligt frem. Mere end 600.000 borgere er nu vaccineret første gang. Og på plejehjemmene er de fleste ældre beboere færdigvaccinerede, og dermed godt beskyttet mod  COVID-19. Det samme gælder for en stor del af personalet på blandt andet sygehuse, plejehjem og sociale institutioner. Derfor er vi nu i en situation, hvor vi gradvist kan lempe på udvalgte retningslinjer, på de steder, hvor en stor andel af beboere og personale er færdigvaccinerede. 

COVID-19 epidemien har ramt os alle, men har især haft stor betydning for mange ældres mulighed for at mødes med venner og familie, uanset om de bor i egen bolig eller på plejehjem. Personer, som er vaccinerede kan nu igen i større omfang omgås med deres venner og familie. 

”Når vi i dag kommer med vores anbefalinger for vaccinerede personer, er det et meget væsentligt skridt frem mod den normale hverdag, som vi alle går og venter på. Det er en stor dag i dag, som vil få en vigtig plads i fortællingen om, hvordan coronaepidemien ramte Danmark – og hvordan vi fik bugt med den,” siger enhedschef i Sundhedsstyrelsen, Bolette Søborg

De første, som kommer til at få gavn af vaccinerne, er de ældste beboere på plejehjemmene. De fleste er nu blevet vaccinerede, og dermed er deres risiko for at blive alvorligt syge af COVID-19 blevet betydeligt nedsat. Derfor kan vi nu ophæve besøgsrestriktioner på de plejehjem, plejeboliger, sociale institutioner og aflastningspladser, hvor mere end 80 % af beboerne er færdigvaccinerede. 

”Mange ældre har været isoleret fra deres familie og venner siden begyndelsen af epidemien. Der er ingen tvivl om, at det vil have stor betydning for den enkelte, at de nu kan mødes med deres familie og venner igen. De skal ikke længere være bekymrede for at blive alvorligt syge eller indlagt på sygehus. Et kram og igen at være tæt sammen med ens nærmeste kan jo gøre en kæmpe forskel for, hvordan de har det,” siger Bolette Søborg

Også vaccineret personale får færre restriktioner

Hvis mere end 80 % af beboerne på institutionen er færdigvaccinerede, behøver vaccineret personale, der arbejder på blandt andet plejehjem, plejeboliger, aflastningspladser og sociale institutioner, ikke længere at lade sig teste regelmæssigt, hvis de selv er færdigvaccineret og ikke har symptomer på COVID-19.

”Det er jo fantastisk, at vi nu er nået til et sted i epidemien, hvor vi kan se, at vores vigtigste våben, vaccinerne, begynder at få en effekt. I nye studier kan vi se, at vaccinerne, som vi havde forventet, har forebygget sygdom og indlæggelse med COVID-19. Og derfor kan vi nu begynde at lempe på nogle af restriktionerne for personer, som er færdigvaccinerede,” siger Bolette Søborg. 

Fremover behøver en vaccineret person, der bliver nær kontakt til en smittet, heller ikke længere at selvisolere sig, hvis personen er færdigvaccineret og ikke har symptomer på COVID-19. 

”Dermed bliver det muligt for eksempel sundhedspersonale, at fortsætte med at gå på arbejde, selv om de er nære kontakter til en smittet. Det har stor betydning for vores sundhedsvæsen, som i længere tid har været presset, og som nu i højere grad kan dække alle funktioner og få vagtplaner til at gå op,” siger Bolette Søborg.

Lempelserne gælder også vaccinerede personer i øget risiko, der fremover kan gå på arbejde som de plejer, hvis de samtidig overholder Sundhedsstyrelsens gode råd til forebyggelse af smitte. De bør dog fortsat ikke have arbejdsopgaver, hvor størstedelen af arbejdet består i at pleje, give omsorg eller behandling af eller have tæt kontakt med personer med mistænkt eller bekræftet COVID-19, for eksempel på COVID-19 afsnit på sygehus.

På arbejdspladser i sundheds- og plejesektoren samt i visse dele af socialområdet, hvor personale i større omfang er vaccineret, kan vigtige møder, undervisning og konferencer fremover foregå med kun 1 meters afstand mellem personer.

Se rapporten Anbefalinger for vaccinerede personer

Læs mere om anbefalinger for vaccinerede personer


Udgivet 18. marts 2021 kl. 12:01, opdateret 18. marts 2021 kl. 13:57