xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Nære kontakters nære kontakter skal ikke længere gå i selvisolation

Retningslinjerne for opsporing og håndtering af nære kontakter er revideret for at tage højde for, at Omikron-varianten nu har spredt sig i samfundet. Anbefalingen om isolation og test af de nære kontakters nære kontakter bortfalder.

07 DEC 2021

Sundhedsstyrelsen skærpede den 29. november anbefalingerne for nære kontakter til smittede med Omikron-varianten og til de nære kontakters nære kontakter. De blev alle - uanset vaccinationsstatus eller tidligere smittestatus – anbefalet at gå i selvisolation og blive PCR-testet på dag 1, 4 og 6. Anbefalingen om test og isolation fortsætter for dem, der er nære kontakter til en person, der er smittet med Omikron. Derimod bortfalder anbefalingerne for de nære kontakters nære kontakter nu.

Anbefalingen blev indført for at forsinke samfundssmitten med Omikron, men med flere smitteudbrud med Omikron inden for den seneste uge ser situationen imidlertid anderledes ud.

”Vi har tidligere haft en udvidet smitteopsporing, der også omfattede nære kontakter til nære kontakter, så vi kunne forsinke spredningen af Omikron-varianten i Danmark. Denne strategi er kun mulig i en periode med få smittede. Vi kan konstatere, at der i den seneste uge er sket en kraftig stigning i antallet at smittede med Omikron-varianten med flere udbrud i Danmark, og derfor ændrer vi vores retningslinjer,” siger vicedirektør Helene Probst.  

Statens Serum Institut og Sundhedsstyrelsen følger nøje den nyeste viden om Omikron, både hvad angår smitsomhed og alvorlighed, og vil også løbende følge udviklingen i smitte og sygelighed i forbindelse med varianten. Der er nu cirka 2 procent af de positive testsvar, hvor smitten er med Omikron-varianten.

Sundhedsstyrelsen informationsmaterialer om nære kontakter vil blive opdateret snarest.

Se opdateret udgave af retningslinjerne for håndtering og opsporing af nære kontakter

Sådan gør du

Sådan gør du, hvis du er nær kontakt til en smittet person eller en person mistænkt for at være smittet med Omikronvarianten:

  • Du skal straks gå i selvisolation og PCR-testes på dag 1, 4 og 6 efter, du sidst var i nær kontakt med den smittede person­. Du kan ophæve din selvisolation efter et negativt svar på din sidste test. Anbefalingerne gælder uanset, om du er færdigvaccineret, tidligere smittet eller ikke er færdigvaccineret. 

 

Sådan gør du, hvis du er nær kontakt til en nær kontakt:

  • Der er ikke længere særlige anbefalinger til nære kontakters nære kontakter. Følg dog altid Sundhedsstyrelsens generelle råd til at forebygge spredning af smitte med COVID-19.

 

Er du i tvivl?

  • Ring til Coronaopsporing under Styrelsen for Patientsikkerhed på tlf. 32 32 05 11 for råd og vejledning.