xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold
English

Kun nære kontakter, der er udsat for smitte i hjemmet, skal gå i selvisolation

Retningslinjerne for opsporing og håndtering af nære kontakter er revideret for at tage højde for det høje smittetal og udbredt smitte med Omikron-varianten. Fremover defineres nære kontakter kun som dem, der er udsat for smitte i hjemmet. De skal gå i selvisolation og testes, mens andre, der er udsat for smitte uden for hjemmet, fortsat skal testes, men ikke gå i selvisolation.

20 DEC 2021

Sundhedsstyrelsen har siden den 29. november haft særlige anbefalinger for nære kontakter til smittede med Omikron-varianten. Alle nære kontakter til smittede med Omikron-varianten – uanset om de var vaccineret eller tidligere smittet – blev anbefalet at gå i selvisolation og blive PCR-testet på dag 1, 4 og 6.

Som forventet er antallet af smittede med Omikron-varianten fortsat stigende, og varianten er nu udbredt i samfundet. Samtidig er det samlede antal smittede fortsat med at stige kraftigt, og den 17. december var der mere end 11.100 nye bekræftede tilfælde. Derfor er fokus nu på at sætte ind der, hvor der er størst risiko for smitte for at begrænse smittespredningen mest muligt. 

”Det er i hjemmet, at der er en høj risiko for smitte. Her sætter vi i den nuværende situation ind med både isolation og test på 4. og 6. dagen for at begrænse smittespredningen mest muligt. Det tyder på, at man er bedre beskyttet mod smitte, hvis man har fået 3. stik, og derfor skal personer, der er revaccineret, ikke gå i isolation,” siger vicedirektør Helene Probst.  

”Øvrige kontakter skal ikke gå i isolation, men skal fortsat testes. Vi skal hele tiden finde en balance mellem at forebygge mest mulig smitte, og samtidig undgå, at for mange isoleres, så samfundets vigtige og kritiske funktioner kan opretholdes,” siger Helene Probst.

Både danske og udenlandske undersøgelser viser, at langt de fleste, der smittes, smittes i hjemmet, og inden for de første 4 dage efter, de har været udsat for smitte. Nære kontakter defineres derfor fremover kun som dem, der er udsat for smitte i hjemmet. De skal isolere sig og testes på 4. og 6. dagen, uanset hvilken variant der er tale om. De kan bryde selvisolationen, hvis de får en negativ test på dag 4. Der anbefales PCR-test på 4.dagen, og på grund af en stor efterspørgsel på PCR-test i øjeblikket, anbefales en hurtigtest på 6. dagen.

Den smittede skal selv kontakte andre, som personen har været tæt på, og fortælle, at de skal tage en test med det samme og på 4. dag.

Retningslinjerne for opsporing af kontakter til personer med covid-19 er blevet justeret på baggrund af den nuværende viden om og erfaringer med Omikron, og da der er tale om en ny variant, kan der løbende blive behov for yderligere justeringer.

Sundhedsstyrelsens informationsmaterialer om nære kontakter bliver opdateret snarest.

Se opdateret udgave af retningslinjerne for håndtering og opsporing af kontakter til personer med covid-19

Sådan gør du, når du er kontakt til en smittet person

Sådan gør du, hvis en du bor sammen med er smittet (eller en du tilsvarende har været tæt på, fx en kæreste eller overnattende gæster):

  • Du skal straks gå i selvisolation og testes på dag 4 og 6 efter, du sidst var sammen med den smittede person. Testen på dag 4 skal være en PCR-test, mens testen på dag 6 for nuværende skal være en hurtigtest. 
  • Du kan ophæve din selvisolation efter et negativt svar på PCR-testen på dag 4. 
  • Hvis du har fået 3. stik skal du ikke gå i selvisolation, men du anbefales fortsat en hurtigtest hurtigst muligt samt PCR test på dag 4 og for nuværende en hurtigtest på dag 6. 
  • Hvis du har haft covid-19 inden for de sidste 12 uger (fra datoen for positiv test) skal du ikke isolere dig eller blive testet, med mindre du får symptomer.

 

Sådan gør du, hvis andre du har været tæt på er smittet (fx en ven, kollega eller studie- eller klassekammerat):

  • Du anbefales at blive testet med hurtigtest (evt. selvtest) med det samme og igen på dag 4 efter, du sidst var sammen med den smittede person. Du skal ikke gå i selvisolation.
  • Hvis du har haft covid-19 inden for de sidste 12 uger (fra datoen for positiv test) anbefales du ikke at blive testet, med mindre du får symptomer.

 

Ovenstående forudsætter, at du har været sammen med den smittede person indenfor 48 timer før personen fik symptomer (eller 48 timer før den positive test, hvis personen ikke har symptomer).