xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

WHO erklærer global nødsituation på baggrund af ny coronavirus

Antallet af smittede med det nye coronavirus i Kina er nu på langt over 7000, og har dermed oversteget det antal, som for 17 år siden blev smittet med SARS. Samtidig er WHO foruroliget over flere smittetilfælde uden for Kina. På den baggrund har verdenssundheds­organisationen netop på et pressemøde i Geneve erklæret global nødsituation.

30 JAN 2020

I Danmark er det Sundhedsstyrelsen, der har det nationale ansvar for sundhedsberedskabet, og Sundhedsstyrelsen etablerede allerede i sidste uge et nationalt beredskab, for at sikre, at det danske sundhedsvæsen er klar til at håndtere situationen, hvis en dansk borger skulle blive smittet med coronavirus.

”Vi er heldigvis på forkant med situationen her i Danmark. Vores beredskab er på plads, og alle ved, hvad de skal gøre. Vi har et rigtig godt beredskab i Danmark, som bygger på mange års erfaring, og vi har et tæt samarbejde myndighederne imellem”, fortæller Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen.

I sidste uge udsendte Sundhedsstyrelsen en retningslinje om håndtering af ny coronavirus til sundhedspersonale i Danmark. Retningslinjen indeholder information om, hvornår der kan være risiko for, at en person er smittet med coronavirus, og hvordan patienten skal håndteres dels hos lægen og på sygehuset.

Retningslinjen informerer også om, at sundhedspersonalet har anmeldelsespligt, hvis de mistænker, at der er tale om den nye coronavirus.

”Vi vurderer fortsat, at faren for at en smittet person kommer til Danmark er lav. Men skulle det alligevel ske, er sundhedsvæsenet informeret om sygdommen, og hvorledes den skal håndteres”, forsikrer Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen.

Hvis der kommer en person til Danmark, som opfylder de specifikke kriterier for, at han/hun kan være smittet med det nye virus, vil personen blive testet og behandlet af specialister på enten Skejby eller Hvidovre sygehuse, som begge har særlige afdelinger for smitsomme sygdomme. I Danmark er det Statens Serum Institut, der tester for den nye coronavirus.

Læs Sundhedsstyrelsens information om ny coronavirus