xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Undgå rygning og for meget alkohol inden operation

Sundhedsstyrelsen har opdateret de to pjecer ”Stop med at ryge, når du skal opereres” og ”Alkohol og operation”. Pjecerne er målrettet borgere, som skal have foretaget en planlagt operation, og som enten drikker for meget alkohol eller ryger.

26 MAJ 2020

Hvis man drikker for meget alkohol eller ryger, har man større risiko for komplikationer som fx dårlig sårheling og infektioner ved en operation. Sundhedsstyrelsen har opdateret to pjecer, som informerer om risikoen ved at drikke for meget alkohol eller ved at ryge forud for operation. Pjecerne kommer også med råd til, hvordan man kan få hjælp til at stoppe, hvis man drikker for meget alkohol eller ryger.

”Komplikationer efter operationer kan have store konsekvenser for den enkelte og kan i værste fald være livsfarlige. Derfor er det vigtigt at stoppe med at ryge, før man skal opereres, og stoppe med at drikke hvis man drikker for meget alkohol,” siger Niels Sandø, enhedschef i Sundhedsstyrelsen og pointerer:

”Uanset om man skal opereres eller ej, er det altid en god idé at stoppe med at ryge og undgå for meget alkohol”.

For at nedsætte risikoen for dårlig sårheling, lungeproblemer og infektioner i forbindelse med operationen, bør man stoppe med at ryge mindst 6 uger før, man skal opereres. Hvis man drikker mere end 4 genstande om dagen, bør man stoppe helt med at drikke alkohol mindst 4 uger før, man skal opereres. På den måde øger man sine chancer for at få et godt forløb efter operationen.

Du kan se, printe eller bestille pjecerne her:

Stop med at ryge, når du skal opereres

Alkohol og operation