xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Planlæg et anderledes nytår i år

Du kan godt fejre nytårsaften, selvom du i år kun må ses med de få, du i forvejen ser i din hverdag og højst 10 personer i alt. Her er gode råd om, hvordan du kan planlægge et anderledes nytår.

21 DEC 2020

Med den udbredte samfundssmitte i Danmark, er det vigtigt, at vi alle sammen hjælper til med at stoppe smitten. Sundhedsstyrelsen kommer derfor med gode råd til nytår. 

For at komme bedst muligt ind i det nye år, skal vi ligesom med mange andre begivenheder i 2020 huske de smitteforebyggende anbefalinger. I sociale sammenhænge under uformelle rammer kan det ofte være svært at efterleve krav og anbefalinger om afstand og hygiejne. Samtidig stiger risikoen for smitte, når vi er mange sammen, og når vi ser mange forskellige mennesker.

”Vi anbefaler i de nye råd om nytår, at du aflyser aftaler med personer, du ikke plejer at ses med, eller afholder dem virtuelt – også nytårsaften. Det indebærer også at begrænse fejringen af årets afslutning til din husstand, og de få personer du plejer at ses med. På den måde passer du bedst på dig selv og andre,” siger Helene Bilsted Probst, vicedirektør i Sundhedsstyrelsen. 

Anbefalingen er, at I er så få som muligt og aldrig mere end 10 personer til nytårsaften. De 10 personer er inklusiv dig selv og din husstand, uanset hvor stort jeres bolig eller lokale er. Det skal samtidig være muligt at holde den anbefalede afstand, også som aftenen skrider frem. 

Der er også råd til traditionen, når nytårsklokkerne ringer, og man normalt går udenfor for at fyre fyrværkeri af. Rådet er, at man holder sig til sit eget nytårsselskab hele aftenen, også hvis man går udenfor. Man kan godt ønske godt nytår til naboer – men det skal ske med afstand -  hils for eksempel over hækken, fra hver sin altan eller over telefonen. 

”Nogle har fælles fyrværkeriarrangementer eller -opvisninger, hvor flere mennesker fra nabolaget samles. Det skal man ikke gøre i år. Man skal blive i den mindre gruppe, som man fejrer nytåret med,” siger Helene Bilsted Probst vicedirektør i Sundhedsstyrelsen.

Sundhedsstyrelsen håber, at alle får et rigtigt godt og sikkert nytår på trods af de begrænsninger, som epidemien sætter for os.

Læs Sundhedsstyrelsen gode råd om nytår her:

Nytår i en tid med COVID-19