xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Øget aktivitet i det kommunale sundhedsvæsen og opdatering af retningslinjer for almen praksis og speciallægepraksis

Efter uger med et forhøjet COVID-19 beredskab, nye hjælpefunktioner og en lang række aktiviteter sat på pause, skal det kommunale sundhedsvæsen gradvist vende tilbage til tidligere niveau. For praktiserende læger, speciallæger og praksispersonalet er brugen af værnemidler præciseret i opdaterede retningslinjer.

21 APR 2020

COVID-19 epidemien forventes at få et mere langvarigt forløb, og det samlede sundhedsvæsen skal gradvist omstilles til igen at behandle og tilse patienter, der fejler andet end COVID-19. 

For det kommunale sundhedsvæsen betyder genåbningen, at de gradvist skal varetage opgaver i samme omfang som før epidemien. Samtidig skal kommunerne løbende kunne opjustere deres beredskab, så de ved behov kan aflaste sygehusene.

”Det er vigtigt, at kommunerne igen også kan rette fokus på de sundhedsfremmende og forebyggende indsatser, og at eksempelvis den almene genoptræning kommer i gang igen. Det har stor betydning for mange borgere, ikke kun på kort sigt, men også i forhold til deres funktionsniveau på længere sigt,” siger Camilla Rathcke, chef i Sundhedsstyrelsen.

For den enkelte borger skal kommunerne og det sundhedsfaglige personale foretage en konkret faglig vurdering af, om den enkelte borger kan deltage i de udvalgte aktiviteter og behandlinger. 

Telefon- og videokonsultationer skal fortsat være den primære konsultationsform, og ved fremmøde-konsultation skal der fortsat være bredt fokus på at undgå smittespredning. Gruppeindsatser kan også tilbydes under særlige forudsætninger. 

Foruden generelle vejledninger til minimering af smitterisiko, beskriver retningslinjen endvidere brugen af værnemidler i det kommunale sundhedsvæsen.

Vejledning for brug af værnemidler i primær sektoren

Sundhedsstyrelsen har ligeledes opdateret og præciseret retningslinjerne for almen praksis og speciallægepraksis, så de ligger i tråd med seneste udmelding om anvendelse af værnemidler ved ansigt-til-ansigt kontakt mellem personale og patient/borger. Opdateringerne præciserer også, at anbefalingerne om anvendelse af værnemidler gælder for al praksispersonale.

Se 'Håndtering af COVID-19: Omstilling og gradvis øget aktivitet i det kommunale sundhedsvæsen'

Se 'Håndtering af COVID-19: omstilling og gradvis øget aktivitet i almen praksis'

Se 'Håndtering af COVID-19: omstilling og gradvis øget aktivitet i speciallægepraksis'


Note 9. december 2020:

De tre udgivelser blev 30. juni 2020 erstattet af den mere generiske udgivelse COVID-19 'Generelle retningslinjer for planlægning af aktivitet og forebyggelse af smittespredning i sundhedsvæsenet'.

Note 14. juni 2021:
Publikationen med de samlede retningslinjer er forældet.