xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Forældre kan give deres børn paracetamol som tablet i stedet for som stikpiller eller i flydende form (fx Panodil Junior)

For at sikre at der er tilstrækkelige mængder paracetamol til de helt små, har Lægemiddelstyrelsen den 24. marts 2020 meddelt, at paracetamol i flydende form gøres receptpligtigt, og at paracetamol som stikpille til børn fremover kun må sælges på apoteket. Almindelige tabletter kan i de fleste tilfælde anvendes i stedet.

24 MAR 2020

Paracetamol kan bruges til behandling af svage smerter og feber, og Sundhedsstyrelsen har udarbejdet rådgivningsmateriale til forældre, som beskriver hvordan tabletter fremstillet til voksne sikkert kan anvendes i lavere dosis til børn ved behov for behandling med paracetamol.

Materialet gælder for børn, der vejer 15-40 kg, mens børn, der vejer over 40 kg, kan doseres som voksne. 

I materialet giver Sundhedsstyrelsen råd om, hvordan tabletter til voksne kan deles og gives til børn: 

”Når det gælder smertebehandling af børn, er rigtig dosis og hyppighed yderst vigtig. Derfor har vi lavet en tabel, der ud fra barnets vægt viser, hvor stor dosis barnet skal have og hvor ofte. I materialet er der også rådgivning om, hvordan tabletter kan knuses og gives, hvis et barn ikke kan sluge tabletter,” fortæller overlæge i Sundhedsstyrelsen Marie Louise Schougaard Christiansen. 

Hvornår skal apotek eller egen læge kontaktes?

  • Hvis man har et barn under 10 kg, som har smerter, skal man kontakte barnets læge. Lægen kan vurdere, om barnet har behov for paracetamol, og udskrive en recept. Paracetamol kan eksempelvis gives i flydende form.
  • Hvis man har et barn, der vejer mellem 10 og 15 kg, og som har behov for behandling med paracetamol, kan man gå på apoteket. Her vil man kunne købe paracetamol som stikpiller. 
  • Børn over 15 kg, som ikke kan tage paracetamol som knuste tabletter, kan også bruge stikpiller.
  • Hvis et barn har behov for behandling med den maksimale dosis paracetamol i mere end 1-2 dage, skal barnets læge også kontaktes.
Gå til Sundhedsstyrelsens materialer om dosering og brug af paracetamol til børn

Materialet er udgået