xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Nyt studie bekræfter øget risiko for brystkræft ved hormonbehandling af kvinder i overgangsalderen

Nyt studie i The Lancet bekræfter, at kvinder i overgangsalderen har øget risiko for at udvikle brystkræft ved hormonbehandling over længere tid. Studiet ændrer ikke ved de nuværende anbefalinger for brug af hormonbehandling, men understreger, at det er vigtigt, at læge og patient opvejer risici ved de forskellige typer hormonbehandling i forhold til fordelene.

04 SEP 2019

Studiet viser, at den øgede risiko for brystkræft er afhængig af, hvilken hormonbehandling der bliver brugt. Alle typer hormonbehandling i overgangsalderen, bortset fra østrogen til behandling i skeden, bliver forbundet med en  øget risiko for brystkræft, når man sammenligner med kvinder, der ikke har fået hormonbehandling. Når en kvinde bliver behandlet med en kombination af flere hormonpræparater, østrogen + gestagen/progesteron, er det forbundet med højere øget risiko, end hvis kvinden bliver behandlet med østrogen alene. Man kender ikke årsagen til den øgede risiko ved at få kombinationsbehandling.

”Studiet bekræfter, hvad vi allerede har været opmærksomme på. Den øgede risiko ved hormonbehandling er et faktum, som alle læger bør informere deres kvindelige patienter om. Det fremgår også af vores anbefalinger”, siger overlæge Marie Louise Christiansen. 

Studiet peger på, at den øgede risiko for brystkræft hænger sammen med, hvor længe kvinden bliver behandlet med hormoner. Hvis kvinden får hormonbehandling i under et år, er der kun en lille øget risiko for brystkræft.

Resultaterne  af studiet understreger, hvor vigtigt det er, at lægen gennemgår alle de mulige fordele og ulemper ved hormonbehandling i overgangsalderen med patienten, inden behandlingen bliver sat i gang. Samtidig er det vigtigt, at man er opmærksom på de forskelle, der er i risiko ved forskellige typer af hormonbehandling, når man skal vælge mellem de forskellige typer af hormonbehandling. 

Endelig er det vigtigt, at man løbende tager stilling til, om en hormonbehandling i overgangsalderen skal fortsætte. Eftersom risikoen for at udvikle brystkræft stiger i takt med varigheden af behandlingen, bør behandlingen stoppe, så snart der ikke længere er indikation for den. Under alle omstændigheder bør en hormonbehandling som udgangspunkt ikke vare længere end 5 år.   

Bag studiet står den britiske forskergruppe Collaborative Group on Hormonal Factors in Breast Cancer.  

Information på Sundhedsstyrelsens hjemmeside til læger om studiet

Nyhed på Lægemiddelstyrelsens hjemmeside: Nyt studie bekræfter, at hormonbehandling øger risikoen for brystkræft