xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Nu kan flere tage stilling til organdonation

Fra i dag kan alle, der er fyldt 15 år, tilmelde sig donorregistret

01 JUL 2019

Ingen ved, om spørgsmålet om organdonation en dag bliver aktuelt for os selv eller vores familie. Derfor er det vigtigt, at alle uanset alder tager stilling. Fra 1. juli 2019 bliver det også muligt for 15-17 årige at tage stilling til organdonation.

Det er en ændring i Sundhedsloven, der nu gør det muligt for unge fra 15 år at give samtykke til organdonation. Hvis en donation bliver aktuel, inden personen er fyldt 18 år, kan forældrene dog modsætte sig donationen.

”Vores holdningsundersøgelse viser, at det er nemmest at sige ja på egne vegne og sværere at sige ja på andres vegne. Derfor er det vigtigt, at man selv tager stilling til organdonation ved at registrere sig i donorregistret og ikke overlader den beslutning til andre. Det kan de 15-17 årige nu også,” siger Maria Herlev Ahrenfeldt, der er chefkonsulent i Sundhedsstyrelsen.

I forbindelse med lovændringen bliver det også muligt at give tilladelse til, at der som en del af organdonationen kan laves undersøgelser, som skal bidrage til forskning på området. Det kan være med til at gavne transplantationen af organer nu og i fremtiden, så flere mennesker får mulighed for at leve videre med et nyt organ.

Sundhedsstyrelsen har samtidig med lovændringen udgivet en ny donorfolder, der skal gøre det nemmere at træffe et valg om organdonation.