xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold
English

Kender du sammenhængen mellem overvægt og kræft?

En ny undersøgelse viser, at det kun er hver 5. dansker, der ved, at overvægt kan føre til kræft

18 SEP 2019

Overvægt øger risikoen for at udvikle mindst 13 forskellige former for kræft, og risikoen stiger, jo mere man vejer for meget. Den øgede risiko gælder blandt andet nogle af de mest hyppige kræftformer, som fx brystkræft og tarmkræft. Men kun 22 procent af danskerne forbinder overvægt med risikoen for kræft.

I dag har omkring halvdelen af alle voksne overvægt eller svær overvægt, og meget tyder på, at det tal ikke falder foreløbigt.

”8 ud af 10 danskerne mener ifølge undersøgelsen, at overvægt er et personligt ansvar. Men overvægt er ikke et sundhedsmæssigt problem, som den enkelte kan løse alene. Vi må som samfund tage en del af det fælles ansvar”, siger Tatjana Hejgaard, chefkonsulent i Sundhedsstyrelsen og fortsætter:

”Den enkelte må se på sine egne og familiens vaner, og som samfund må vi se på tilgængeligheden af usund mad og drikke, portionsstørrelser og muligheden for at være fysisk aktiv i hverdagen. Det spiller også en rolle, hvor længe vi sidder stille i løbet af dagen”.

Vi kan alle gøre en indsats

Undersøgelsen peger på, at 67 procent gerne vil spise mere frugt og grønt, og mange – især kvinder – vil gerne bevæge sig mere. Der er dog samtidig 84 procent, der mener, at vi lever i et samfund, som gør det for nemt at røre sig for lidt og spise for meget.

”Vi skal fx samarbejde med dem, der laver og sælger vores fødevarer, og så skal vi hjælpe sundhedsprofessionelle og andre med at bidrage til tidlig opsporing og indsats ved overvægt. Vi er nødt til at sætte ind på alle fronter, hvis vi skal vende og forebygge udviklingen på den lange bane”, fastslår Tatjana Hejgaard og tilføjer:

”Og så er det vigtigt, at vi ikke mobber, diskriminerer og stigmatiserer dem, der allerede lever med overvægt”.

Om undersøgelsen

KANTAR Gallup har spurgt 5.122 voksne danskere om deres viden om og holdninger til overvægt og sundhed. Undersøgelsen, der er lavet for Sundhedsstyrelsen og Kræftens Bekæmpelse, blev gennemført i foråret 2019.

Se undersøgelsen her: 

Danskernes viden om og holdninger til overvægt og sundhed 2019

Det viser undersøgelsen

På spørgsmålet om, hvilke sygdomme og tilstande, man mener, overvægt øger risikoen for, svarer 86 procent type 2-diabetes, 81 procent hjerte-kar-sygdomme og 80 procent forhøjet blodtryk. Til sammenligning er det kun lidt mere end hver 5. (22 procent), der forbinder overvægt med en øget risiko for kræft.